Kiseljak: Realiozovan projekat unapređenja uslova obrazovanja romske djece

by admin
| 8:52

Zahvaljujući podršci IN fondacije iz Banja Luke i holandskoj organizaciji Kinderpostzegels, Udruženje “Zemlja djece u BiH” je od septembra 2014. do juna 2015. godine implementiralo projekat pod nazivom “Osnaživanje romske djece u naselju Kiseljak”. Projekat je nastao kao odgovor na uočene potrebe djece u ovom naselju, te veliku želju da iskažu svoj potpuni potencijal. 

Opšti cilj projekta je unapređenje uslova pristupa obrazovanju romske djece u naselju Kiseljak, TK, što je rezultiralo upisom svih predškolaraca u 1. razred redovnog školskog sistema, kao i poboljšanjem predmetnih ocijena djece osnovnoškolskog uzrasta.

Projektne aktivnosti su se odnosile na edukativne i preventine radionice (prevencija nasilja, trgovine ljudima, zdravstvene teme i sl.) sa djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i sa roditeljima. Osim toga, u okviru projektnih aktivnosti realizovale su se i savjetodavne radionice za roditelje, koje pružaju kontinuiranu podršku za odrasle kroz razvoj pozitivnih roditeljskih vještina.

Aktivnosti su bile implementirane u prostorijama O.Š. „Kiseljak“, kao i u Internacionalnom omladinskom kampu Kiseljak tri puta sedmično. Kroz projektne radionice sa ovom ciljnom grupom došlo se od rezultata su romska djeca osnažena u smislu da su kroz znanje stekli samopouzdanje i vještine samozaštite, što je jako važno s obzirom da je ova marginalizirana grupa zbog lošeg socio-ekonomskog statusa u kojem žive u visokom riziku od postajanja žrtvom raznih vidova zloupotrebe, nasilja i trgovine ljudima.

Kontinuitet našeg rada sa djecom u naselju Kiseljak će se održati i u narednom periodu, s težnjom da se kreira zajednica u kojoj svako dijete ostvaruje svoj puni potencijal, u kojoj ono participira, i koja najugroženijima pruža sigurnost i prostor za lični razvoj – saopštili su iz Udruženja “Zemlja djece u osni i Hercegovini”.

(TI)