Glas građana: Smanjen broj linija GIPS-a, oštećeni studenti, đaci i radnici!

by admin
| 7:57

Na redakcijski  e-mail stiglo nam je pismo građana koji su izrazili svoje nezadovoljstvo uvođenjem ljetnog reda vožnje Gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla, kojim su prema njihovim tvrdnjama u nezavidnu situaciju dovedne mnoge kategorije građana kojima je jedini prevoz na posao, fakultet te u školu upravo autobus GiPS-a Tuzla.

U pismu, koje prenosimo u cjelosti, se navodi:

Nismo sigurni da li ste upoznati sa krajnje lošom situacijom u kojoj se građani većine gradskih i  prigradskih mjesnih zajednica nalaze.  Danima pokušavamo pronaći razumijevanje za samovlašće monopolistički oličenog gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla (D.D. GiPS-a Tuzla). Nedavni nekorektni postupci novog vlasnika,  su u najmanju ruku ponizili dugogodišnje korisnike usluga GiPS-a Tuzla.
Radi se o neshvatljivim promjenama, koje su u nezavidnu situaciju dovele mnoge građane kojima je jedini prevoz na posao, fakultet te u školu upravo autobus GiPS-a Tuzla. Imajući u vidu da su na adresu ovog preduzeća stigle mnogobrojne žalbe i konstruktivne kritike, a da se na isto rukovodstvo preduzeća iz samo njima poznatih razloga u potpunosti oglušilo, nama je preostao samo ovaj način kako bi Vas upoznali s našim problemima.

Narednih nekoliko tačaka ćemo posvetiti konkretnom definisanju problema:

        Ljetni red vožnje je, naprimjer za liniju 15 Gornja Tuzla-Tuzla, skraćen za  14 polazaka u toku radnog dana, a da o danima vikenda i ne pričamo.

Vođeni njihovom logikom pitamo se  zašto nije smanjena cijena pokazne/mjesečne  karte i

zašto se vrši direktni udar na najugroženiji sloj stanovništva, studente, tako što im se nedozvoljava mogućnost da ispunjavaju svoje fakultetske obaveze? Kada je Tuzla prestala biti Univerzitetski grad?

         Postoji jedna kategorija karte ĐAČKA  I STUDENTSKA , a ne samo đačka, a navedeni postupci zanemaruju drugu kategoriju korisnika

         Ljetna mjesečna karta za učenike i studente je ukinuta! Plaća se puni iznos karte na skraćeni red vožnje. Navodna nemogućnost instaliranja karte na elektronske aparate nije opravdanje i iz pouzdanih izvora nam je poznato da je problem rješiv ukoliko se za isti pobrine stručnjak koji je i radio sistem.

Učenici i studenti nemaju ništa protiv da se za ta dva mjeseca uvedu kuponi kao i do sada ili da se kupi karta za juli mjesec u punom iznosu,koja će važiti i za august mjesec! Kako će biti ukoliko nekada dođe do povećanja cijena?

          Obaveze radnika prema poslodavcima su ugrožene tako što su im ukinuti polasci od krucijalnog značaja! Smatramo da je nedopustivo tjerati radničku kategoriju da stoje u nedogled po stanicama nadajući se nekom autobusu. Polasci koji su im ukinuti nemaju apsolutno nikakve veze s pomenutim ljetnim raspustom.

        Ponižavajuće je saznanje da su nezaposleni prisiljeni plaćati iznos karte,koju plaćaju radnici, a dosadašnja praksa prethodnog vlasnika  bila je upravo suprotna,jer je postojala posebna vrsta karte za pomenuta lica

         Uvođenje elektronskog sistema naplate, koji je urađen bez ikakvog sluha za građane i građanke ovog grada. Nisu sprovedena istraživanja niti ankete kako bi uvidjeli potrebe korisnika.  Isti slučaj je i sa korigovanjem reda vožnje. Ko može znati da korisnicima jeste ili nije potreban prevoz u određeno vrijeme?

          Nemogućnost  kupovine pola karte za učenike i radnike , koji koriste godišnje odmore je još jedan vid zloupotrebe položaja.

Zahtijevamo da se sve odgovorne institucije i pojedinci uključe u rješavanje navedenih problema i da se pronađe adekvatno,  konkretno  i dugoročno rješenje. U protivnom, neophodno je uvođenje  novog prevoznika za prigradske mjesne zajednice, koje su naročito pogođene trenutnim stanjem!

 Smatramo da ovim postupcima navedeno preduzeće krši odredbe Zakona o konkurenciji  BiH u kojima zloupotrebljava svoj dominantni položaj, a koji je definisan u članu 10 Zakona o konkurenciji BiH (Službeni glasnik BiH 48/05) – navodi se u pismu koje je potpisano sa „Građanke i građani Tuzle

(Tuzlainfo)

Vezani tekst – GiPS Tuzla: Od 1. jula na snazi novi red vožnje