Certifikati za mikrokreditne organizacije: EKI, MI-BOSPO i Partner štite svoje klijente!

by admin
| 15:47
0605_MKO
  •  
  •  
  •  
  •  

U okviru globalne SMART kampanje koju vodi organizacija Accion Smart, u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), danas su u Sarajevu svečano uručeni certifikati mikrofinansijskim organizacijama (MKO) EKI, MI-BOSPO i Partner nakon uspješno okončanog procesa certifikacije o poštivanju principa za zaštitu potrošača.

Proces certifikacije je implementiran kroz SMART kampanju koja se u BiH provodi od februara 2012. godine uz finansijsku podršku Švicarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

SMART kampanja ima za cilj da unaprijedi zaštitu klijenata u mikrofinansijskom sektoru kroz povećanje svijesti i bolje razumijevanje principa i pokazatelja za zaštitu klijenata od strane MKO.

Certifikate je na današnjoj svečanosti uručila Isabelle Barres, direktorica Accion Smarta u prisustvu Lade Buševac, šefice kancelarije IFC-ja u BiH.

– U BiH postoje organizacije koje štite svoje klijente i koje posluju odgovorno. To su EKI, MI-BOSPO i Partner i nadam se da će biti primjer drugima da krenu putem certifikacije – zaključila je Barrès.


Kroz proces certifikacije ove tri bh. mikrokreditne organizacije dokazale su da poštuju sedam Principa za zaštitu klijenata: osmišljavanje i isporuka odgovarajućih proizvoda, sprječavanje prezaduženosti, transparentnost, odgovorno formiranje cijena, pravedan i pristojan odnos prema klijentima, privatnost podataka o klijentima i mehanizmi za rješavanje pritužbi.

Od šest mikrokreditnih fondacija u svijetu koje posjeduju SMART certifikat, tri su iz BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.