Niže cijene u regiji utiču i na BiH: Uskoro pojeftinjenje ulja i šećera!

by admin
| 9:20
0405_ulje
  •  
  •  
  •  
  •  

Najavljeno pojeftinjenje ulja i šećera u Srbiji, koje bi trebalo da se dogodi uskoro, rezultiraće “rezanjem” cijena tih prehrambenih namirnica i u BiH, ističu stručnjaci, a prenose Nezavisne novine.

Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, ističe da naša zemlja ne može da se pohvali proizvodnjom ulja i šećera, te da zbog toga možemo da se nadamo da će, nakon što pojeftine u Srbiji, isto da se dogodi i kod nas.

– Od toga će da imaju koristi bh. potrošači jer se većina robe uvozi u našu zemlju. U BiH je velika nezaposlenost, ljudi teško dolaze do novca, te su prinuđeni na smanjenje potrošnje i kupovine. Najavljeno pojeftinjenje ulja i šećera je dobar gest trgovaca i biće podstrek većoj potrošnji – naglašava Bulićeva.

Inače, u Privrednoj komori Srbije pojasnili su da će do “rezanja” cijena jestivog ulja da dođe jer su proizvođači suočeni s velikim zalihama i tog proizvoda i suncokreta, a slična je situacija i sa šećerom.

Prema podacima Agencije za statitistiku BiH, u martu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, litar ulja u našoj zemlji koštao je 3,07, a kilogram šećera 1,70 KM. U trgovinama se već sada može uočiti da su te cijene pale i ako malo “pročešljate” rafe većih marketa možete da prođete znatno jeftinije.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.