Hrvatska traži sezonske radnike: Nezaposleni bh. građani traže administrativne olakšice

by admin
| 12:04
0205_kitchen
  •  
  •  
  •  
  •  

Za dobru turističku sezonu potrebni su i kvalitetni sezonski radnici, ističu čelnici turističke zajednice Hrvatske, koji se ove godine hvale kako je zbog povoljnih vremenskih prilika sezona počela nešto ranije, zbog čega su za sezonskom radnom snagom i ove godine posegnuli u BiH – piše Večernji list.

Upravo je radna snaga iz BiH, a prije svega onih s hrvatskom putovnicom, najtraženija “roba” za sezonski rad u Hrvatskoj. Razlog što su radnici iz BiH s hrvatskim putovnicama traženi, leži u jednostavnoj činjenici da poslodavci i agencije koje ih angažiraju na sezonskim poslovima u Hrvatskoj imaju s njima najmanje administrativnih barijera pri dobivanju posla.

Prema podacima Ministarstva rada, u prva tri mjeseca zaposlilo se više od osam tisuća osoba, najtraženiji poslovi su sobarice, konobari, kuhari, čistačice i recepcionari. Ministarstvo rada najavilo je neke nove mjere u zapošljavanju sezonskih radnika.Nedavno je Udruženje nezaposlenih u BiH uputilo zahtjev ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću i ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji za uspostavljanje ugovora sa susjednim državama, kao i državama članicama EU o međusobnoj razmjeni sezonskih radnika.

S obzirom na teško ekonomsko stanje te broj nezaposlenih, koji iznosi više od 546.000 u BiH, Udruženje nezaposlenih u Bosni i Hercegovini je prinuđeno tražiti sva moguća rješenja za izlaz iz krizne situacije. Mišljenja su da će pomoću ovog sporazuma građani imati mogućnost dobivanja sezonskih viza u svakoj kalendarskoj godini.

(TI) / Foto: Ilustracija


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.