Obavljena selekcija za 15. INTERBIFEP: Odabrano 126 radova iz 40 zemalja svijeta

by admin
| 7:13
0105_interbifep

Akademski slikar Ismar Mujezinović obavio  je selekciju preko 800  radova prijavljenih od 258 autora iz 52 zemlje svijeta i uvrstio u program 15. Internacionalnog bienala portreta INTERBIFEP radove 126 .autora iz  40 zemalja svijeta.

Međunarodna galerija portreta Tuzla organizuje 15. izdanje ovog veoma značajnog Festivala koji svakim novim idanjem dobija više važnosti  i pažnje u svjetskim kulturnim krugovima. Festival će biti otvoren 17. septembra  i trajat će do 2. novembra 2013. godine

Na ovogodišnjem Festivalu novina je da će publika osim crteža i grafike moći vidjeti portrete i u dvije nove festivalske forme: fotografija i video art potret. Ovo će manifestaciju učiniti  još zanimljivioim i atraktivnijom za publiku. Organizator je  primio veliki broj portreta u formi crteža, grafike i fotografije a među prijavama je i 10 zanimljivih video art radova.

Na konferenciji za medije, koja je organizovana jučer u prostorijama Međunarodne galerije portreta u Tuzli, predsjednik Organizacionog odbora Festivala i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović je istakao važnost ove manifestacije.

– Veoma sam zadovoljan organizacijom F estivala i uopćeno radom Galerije. Interbifep je značajna  manifestacija  za Tuzlu i Bosnu i Hrecegovinu a kontinuirano se izlažu radovi autora iz cijelog svijeta. . Na prošlom izdanju Festivala u žiriju su bili predstavnici Velike Britanije, Francuske i BiH, a i ove godine su u žiriju respektabilna imena iz Turske, Francuske i naš poznati  akademski slikar Ismar Mujezinović.

Prijave za radove su stigle od autora iz 52 zemlje svijeta,  sa svih kontinenata i dijelova planete.

Ismar Mujezinović je  selekciju je izvršio u periodu od 27.  do 30. aprila. Istakao je da su prijavljeni kvalitetni radovi i da  se tokom selekcije zadovoljilo više likovnih kriterija.

– Na Festivalu će biti izloženi dobri radovi i praktično nema slabih mjesta. Dobro je što što se proširio dijapazon radova i da će osim crteža i grafike biti izloženi i fotografija i video art portreti,  što i Festivalu daje dodatni kvalitet u raznolikosti. Uz veći broj dobrih radova izloženi će biti i neki koji su nadprosječno dobri –  rekao je Mujezinović.

INTERBIFEP je sa  velikim uspjehom  i  2011. godine organizirala Međunarodna galerija portreta u Tuzli.  Na manifestaciji iz 2011. godine izloženi su radovi  161 umjetnika iz 51 države svijeta. Festival su pratili brojni prateći sadržaji , a  koncerti, okrugli stolovi, promocije, susreti, edukacija i mnoštvo drugih aktivnosti su  planirani i tokom ovogodišnjeg 15. Bienala.

Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portretaTuzla  zaključio je:

– Uspjeh organizacije XIV Interbifepa koji je održan 2011. godine je otvorio vrata naše Galerije u mnogim institucijama u svijetu što je potvrđeno i ove godine samim brojem prijavljenih učesnika iz 52 zemlje svijeta, te je na taj način naša manifestacija zauzela prestižno mjesto u muzejsko galerijskim krugovima.

(TI)