Lakrdija u režiji NSFBiH: Na osnovu čega se odlučivalo u slučaju „Branitelj-Sloboda“?!

by admin
| 23:11
2904_takmicarska
  •  
  •  
  •  
  •  

Odluka Takmičarske komisije NSFBiH, da se prekinuta utakmica 22. kola Prve nogometne lige FBiH između NK Branitelj i FK Sloboda, igra ponovo, bez rezultatskih sankcija za organizatora utakmice, presedan je kakav nije zabilježen u nogometnom svijetu.

Podsjećamo, spomenuta utakmica prekinuta je na poluvremenu pri rezultatu 0:0, kada je na nedovoljno obezbjeđeni stadion NK Branitelj u Rodoču ušla grupa nasilnika, te fizički napala igrače i navijače Slobode, koji su se sakrili u svlačionicu, gdje su ostali do trenutka kada je donesena odluka da se iz bezbjednosnih razloga utakmica prekine.

Pokušali smo naći slične odluke vodstva takmičenja u nogometnom svijetu prema kojima se neke utakmice nakon prekida ponavljaju. Gotovo svi naši pokušaji su završavali na slučajevima kada su ponavljane utakmice koje su prekidane i ponovo igrane isključivo zbog nevremena.

Prošle godine u susjednoj Hrvatskoj je ponovljana utakmica Prve HNL između NK Istre 1961 i HNK Rijeke, jer su za prekid bili odgovorni navijači obje ekipe koji su naizmjenično pravili bakljade.

Da bi se utakmica igrala ponovo, osim kada je u pitanju viša sila, po logici stvari dio odgovornosti bi trebale snositi obje ekipe, što u spomenutoj utakmici nije bilo slučaj.

U slučaju ove prekinute utakmice, za propuste u organizaciji utakmice što je rezultiralo incidentom odgovoran je isključivo domaćin, jer igrači, rukovodstvo i navijači Slobode, ni jednim gestom nisu uticali na prekid utakmice.

Da je za red i sigurnost tokom utakmice isključivo odgovoran domaćin govori  član 15. Propozicija takmičenja Prve lige FBiH za sezonu 2012./2013. u kojem se navodi:

„Organizaciju utakmice provode klubovi koji igraju na domaćem terenu. Klub domaćin isključivo je nadležan za red i sigurnost prije, tokom i nakon utakmice i bit će pozvan na odgovornost zbog bilo kojeg incidenta, te može biti kažnjen u skladu sa odredbama Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH“.

Situacija koja se desila na prekinutoj utakmici NK  Branitelj – FK Sloboda opisana je u članu 53. Disciplinskog pravilnika NS/FSBIH, na koji se poziva u spomenutim Propozicijama takmičenja. U članu 53. je navedeno:

„Klub organizator utakmice na čijem se  stadionu bilo da je vlasnik ili korisnik stadiona, u vezi sa utakmicom, prije ili poslije utakmice, dogode neredi, a utvrdi se da  nije preduzeo mjere da ih spriječi, ili da ih nije preduzeo u dovoljno mjeri, će biti kažnjen:

– u lakšem slučaju novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM

– u težem ili ponovljenom slučaju novčanom kaznom od 5.000 KM do 15 .000 KM, s tim što sed može izreći i kazna odigravanja bez gledalaca ili zabrana odigravanja na svom stadionu ili  na svim stadionima određenog regiona, od dvije do šest utakmica.

Organ koji rukovodi takmičenjem može da suspenduje  teren za odigravanje  utakmica kluba iz stava 1. ovog člana za vrijeme vođenja postupka, do donošenja konačne odluke, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan. Fizički napad posmatrača na učesnika igre – igrača, zamjenika, stručna, tehnička i službena lica  – sudije i delegata i druga službena lica, smatra se težim prekršajem u smislu stava 1. ovog člana. Ukoliko se utvrdi da su za nerede krivi gostujući klub ili njegovi navijači,  primjenjuju se odredbe iz stava  1. tačka 1. i 2 ovog člana“.

Ukoliko su čudnom logikom Takmičarske komisije NSFBIH, spomenuta utakmica nekim čudom i trebala ponoviti, onda bi se u ona u skladu sa spomenutim članom Disciplinske komisije mora igrati bez publike iili čak na nautralnom terenu daleko od mostarske regije u kojoj egzistira klub odgovoran za nepoduzimanje potrebnih mjera za nesmetano odigravanje prve utakmice.

Međutim, kako rade u NSFBiH, ne bi nas čudilo da Disciplinska komisija NK Branitelju „odreže“ minimalnu kaznu od dvije domaće utakmice bez publike, koje će odraditi do utakmice sa Slobodom.

U neregularnoj ligi, korumpiranom savezu i njegovim komisijama (koje su jučer za manji incident od spomenutog suspendovale stadion u Lukavcu) ništa nas više ne može iznenaditi…

Tuzlainfo / A. V./

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.