Još dva simbola Tuzle odlaze u historiju: Uskoro rušenje starih zgrada općine i biblioteke

by admin
| 12:19

Stara gradska biblioteka i nekadašnja zgrada Općine Tuzla, dva bivša prepoznatljiva simbola grada soli, uskoro će postati historija.

 

Eksploatacijom slanice i slijeganjem terena, temelji ovih zgrada odavno su oštećeni, zbog čega su one i napuštene, a ovogodišnjim budžetom planirana su sredstva za njihovo rušenje. To je za Bportal.ba potvrdio Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

-Nalazi vještaka potvrdili su da nije moguća sanacija pomenutih zgrada. Prema Zakonu o prostornom uređenju, ako objekti ugrožavaju ljude i imovinu, slijedi njihovo rušenje. Takav je slučajsa starom zgradom opštine i bibliotekom, a Inspekcija je raspisala tender za izvođača radova, koji će raditi na njihovom rušenju-kazao je Imamović.

Zlatko Kovačević, glavni inspektor Urbanističko-građevinske inspekcije u Gradskoj upravi kaže, da već dvije godine inspekcija insistira na rušenju.

-Mi očekujemo da će uklanjanje trajati do 30 dana i ono bi se moglo izvoditi već od 10. jula, a najkasnije do početka avgusta objekat bi mogao biti srušen. Time bi se oslobodila čitava površina i stvorili uslovi za dalje planiranje namjena koje su usvojene urbanističkim planom za tu zonu-pojasnio je Kovačević.

Grada Tuzla za rušenje pomenute dvije zgrade izdvojio je ukupno 200.000 KM, koliko je planirano za te namjene.

Inače, nekadašnja zgrada Općine Tuzla napuštena je 2003. godine, a od tada predstavlja utočište za beskućnike. Šta će i hoće li biti građeno na njenom mjestu nakon rušenja, još nije poznato.

-Sigurno je da će u dogledno vrijeme na njenom mjestu biti izgrađen neki novi objekat. Za to će biti potrebni investitori-kazao je Imamović.

(TI/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.