„Komunalac“ Tuzla u vrijednom Evropskom projektu: „School waste less“ selekcija otpada u osnovnim i srednjim školama u Tuzli

by admin
| 7:35
2404_komunalac
  •  
  •  
  •  
  •  

Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Tuzli i Užicu „Schools waste less “ je u toku. Ovih dana organizovane su posjete osnovnim i srednjim školama u Tuzli. Riječ je o istoimenom projektu koji je dio Prekograničnog programa Srbija-Bosna i Hercegovina, a kojeg su predložila dva javno-komunalna preduzeća „Duboko“ iz Užica (Srbija) i „Komunalac“ Tuzla.

Cilj apliciranog projekta je prije svega uspostava primarne selekcije čvrstog otpada u 28 osnovnih i srednjih škola u Tuzli i Užicu koje ovu vrstu otpada ne tretiraju odvojeno. Za Tuzlu je projektom predviđeno 7 osnovnih i 7 srednjih škola, čiji konačni odabir se određuje u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK i uz dobijenu saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

U sklopu edukacije učenika, nastavnika, školskog osoblja i uposlenika javno-komunalnih preduzeća planirana je organizacija edukacijskih treninga, seminara kao i kviz takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola. Za najistaknutije učenike stvorit će se prilika za učešće na dva regionalna Eko-kampa, jedan na Tari (Srbija) a drugi na Zlaći (BiH). Partner Komunalca na projektu je Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Kako bi ova znanja i prakse bile primjenjene na što veći broj građana Tuzle i Užica, planirane su promotivno-edukativne kampanje podizanja javne svijesti o važnosti, načinima i praksama zaštite okoliša kroz uspostavu primarne selekcije otpada.

Neke od aktivnosti na podrućju Tuzle su: selekcija otpada u Osnovinim školama „Mejdan“,  „Pazar“, „Miladije“,Gimnaziji „Ismet Mujezinović“, javna tribina u Behram begovoj medresi i dani otvorenih vrata u Katoličkoj osnovnoj školi „Sveti Franjo“ i općoj gimnaziji.

Projekat finansira Evropska unija iz IPA Fondova, a vrijednost mu je oko 600.000 KM.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.