Sutra u Vlasenici dženaza za 11 ubijenih Bošnjaka: Posmrtni ostaci žrtava ispraćeni iz Tuzle

by admin
| 18:34
1904_vlasenica
  •  
  •  
  •  
  •  

Danas je ispred Komemorativnog centra u Tuzli u 17 sati ispraćena kolona sa posmrtnim ostacima jedanaest identifikovanih Bošnjaka, ubijenih 1992. godine, a koji će sutra biti sahranjeni na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Posmrtni ostaci jedanaest žrtava prethodno su ekshumirani u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš i Ogradice kod Vlasenice.

Vjerski obred predvodio je Bekir efendija Šabić, koji je poručio da ne smijemo nikada zaboraviti imena ubijenih šehida koji će živjeti onoliko koliko ih se mi budemo sjećali.

– Svi oni koji su nevino ubijeni su pravi, istinski šehidi. Ali hoće li nas biti dovoljan broj za koje će se moći zauzeti. Ima li na svakog šehida 70 živih koji pamte, svjedoče, rade za ono zbog čega su oni ubijeni – kazao je Šabić i pozvao sve građane da prisustvuju sutrašnjoj dženazi u Vlasenici.

Kolona je večeras oko 19 sati stigla na mezarje Rakita gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Sutra (subota) 20. aprila 2013. godine na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici bit će ukopani: Abid (Alija) Alibašić,  Ibrahim (Ibro) Bećirović, Abdulah (Hajrudin) Džodžaljević, Senad (Behadil) Bećirović, Fahir (Suljo) Muminović, Mirsad (Sulejman) Mehremić, Mevludin (Mujo) Manjić, Muhidin (Mujo) Manjić, Nedim (Osman) Šahinpašić, Senahid (Osman) Šahinpašić i Meho (Omer) Sinanović.

Očekuje se da će dženazi prisustvovati blizu osam hiljada ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva

Dženaza namaz na Šehidskom mezarju Rakita prevodit će muftija tuzlanski Vehid ef. Fazlović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.