Univerzitet u Sarajevu: Promocija knjige „Postsovjetski geopolitički prostor i Balkana“ prof. dr. Envera Halilovića

by admin
| 7:20
1904_halilovic_knjiga
  •  
  •  
  •  
  •  

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu upriličena je promocija knjige „Postsovjetski geopolitički prostor i Balkan“, autora prof. dr. Envera Halilovića.

Knjiga „Postsovjetski geopolitički prostor i Balkan“ predstavlja sintezu autorovog dugogodišnjeg bavljenja savremenom političkom filozofijom i njegovog diplomatskog iskustva u Moskvi, gdje je bio ambasador Bosne i Hercegovine od 2005. do 2008. godine.

U knjizi se nalazi mnogo činjenica koje ukazuju da je političko pitanje Bosne i Hercegovine, prije svega, pitanje odnosa svjetskih političkih sila. To je ključni razlog zbog kojeg, kako je naveo autor, „politički led na kojem stoji BiH traje već dvadeset godina“. Profesor Halilović je naglasio da niko ne brani BiH da ima diplomatsku akademiju, da postavlja naučno-političke projekte za potrebe politike i diplomatije, a ne da su joj glavni politički bekgraund amaterski intuicionizam političara i politički pragmatizam, da koordinira i sinergijski ujedini političke, privredne, državne strukture vlasti i diplomatske djelatnosti.

„Ono što se može uzeti kao opća poruka ove knjige, o čemu nema jasne svijesti u našoj kako naučnoj tako i političkoj eliti i javnosti, jeste uloga Ruske Federacije u rješavanju političkog statusa Zapadnog Balkana, političkog statusa Kosova, Republike Srpske, odnosa Srbije prema EU“, naveo je profesor Halilović, te dodao: „Nastankom rata Zapada protiv terorizma Ruska Federacija je na prvi pogled ostala neutralna, ali faktički joj je pripala veoma značajna vojno-politička uloga. U Ruskoj Federaciji živi oko 20 miliona neslavenskih muslimana; u njenom centralnoazijskom susjedstvu živi preko 50 miliona muslimana.“

O knjizi i njenom značaju su, osim autora, govorili akademik Muhamed Filipović, prof. dr. Nerzuk Ćurak i gospodin Vlastimir Mijović, novinar.


(Tuzlainfo/UNTZ)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.