Lakši način liječenja šećerne bolesti: Na UKC Tuzla ugrađene prve inzulinske pumpe za djecu

by admin
| 5:32
1904_inzulin
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prošle sedmice je po prvi puta izvedeno postavljanje inzulinske pumpe, kod dva pacijenta sa tip 1 dijabetesom, u dobi od 13 i 15 godina.

U namjeri da se nađe bolji način u liječenju šećerne bolesti inzulinom, uvođenjem pomenutih inzulinskih pumpi Klinika za dječije boleasti UKC Tuzla postala je dio ideje o kontinuiranoj inzulinskoj terapiji.

Prema riječima  doc. dr. Alme Toromanović, šefa Odjeljenja za endokrinologiju, bolesti metabolizma i genetiku Klinike za dječije bolesti, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prednosti inzulinske pumpe  su brojne, osim što omogućavaju bolju regulaciju glikemije, čime je smanjen rizik od nastanka hroničnih komplikacija,  pružaju i veću fleksibilnost pri dnevnim aktivnostima i obrocima pacijenata.

Takođe, korištenjem inzulinskih pumpi, razina boli je daleko manja, prvenstvno zbog potrebe za manjim brojem uboda, jer se inzulinski kateteri kojima se inzulin  aplicira pod kožu, mijenjaju svaka 3 dana, čime se broj uboda  smanjuje  sa 1825 na 125 godišnje.

Inzulinska pumpa se sastoji od kućišta u kojem se nalazi spremnik inzulina i kompjuterski program, a sa tijelom bolesnika povezana je  plastičnim kateterom kroz koji se pod kožu isporučuje inzulin.


Doc.dr. Toromanović je istakla da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona obezbijedio 3 inzulinske pumpe za djecu s dijabetesom, a u planu je i realizacija sredstava za još 3 inzulinske pumpe.

– Obzirom da je broj djece i adolescenata s tipom 1 dijabetesa, kod kojih je indiciran tretman inzulinskom pumpom, daleko veći od planiranog broja inzulinskih pumpi, koje dobijamo od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Odjeljenje za endokrinologiju Klinike za dječije bolesti  i Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom Tuzla “NOVI HORIZONTI” pokrenulo je humanitarnu  akciju pod nazivom “Obezbijedimo djeci s dijabetesom inzulinsku pumpu”. Cilj akcije je  obezbijediti novčana sredstva u iznosu od 42.000 konvertibilnih maraka za nabavku sedam inzulinskih pumpi“,  kaže doc.dr. Alma Toromanović.

Iako inzulinska pumpa košta 6000 konvertilnih maraka, po komadu, a potrošni materijal 370 konvertibilnih maraka, mjesečno, zbog mnogih prednosti koje pružaju, inzulinske pumpe su sve više u upotrebi pri liječenju djece i adolescenata sa tip 1 dijabetesom.

(Tuzlainfo / UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.