Suzbijanje nelegalnog taksi prijevoza u TK: Povratnicima u prekršaje „kandže na vozila“!

by admin
| 5:01
2401
  •  
  •  
  •  
  •  

S ciljem realizacije Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona održan je sastanak na kojem su osim predstavnika Ministarstva prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Udruženja „Tuzla-Taxi“ Tuzla.

Nakon diskusije i razmjene informacija o dosadašnjim rezultatima na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona zaključeno je da inspektori za cestovni saobraćaj i policija nastave sa aktivnim provođenjem Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona, uz prihvaćanje sugestije, da glavni prioritet i težište bude na kontroli rada bez odobrenja tzv. „rad na crno“ i to ravnomjerno po svim općinama TK.

Pri kontroli obavljanja prijevoza na području TK, od strane nadležnih kontrolnih organa odnosno od inspekcije i policije, fokus treba usmjeriti na povratnike u činjenju prekršaja i rada na crno, te da se prema ovim počiniocima prekršaja, kako bi bili primjer za druge prekršitelje i prestali sa nelegalnim radom, podnose prekršajni nalozi i prijave, donose rješenja o zabrani rada i stavljaju „kandže na vozila“.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će ponovo dostaviti dopis svim općinama na području našeg kantona da na propisan način urede taksi stajališta, te da ih obilježe vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom. Također, Ministarstvo će nakon okončanja dodjele rješenja o dopunskoj taksi oznaci i distribucije dopunskih taksi oznaka taksi prijevoznicima izvršiti monitoring i kontrolu, te za taksi prijevoznike koji nisu dobili rješenje i podigli dopunsku taksi oznaku za 2013. godinu pokrenuti mehanizme za oduzimanje licence za obavljanje taksi prijevoza.

Nakon dostavljenih podataka od MUP-a TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će sačiniti analizu i cjelovitu Informaciju o provedenim aktivnostima i preduzetim mjerama za period januar – mart 2013. godine iz Operativnog plana mjera na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području TK.

U narednom periodu nastavit će se sa aktivnostima na izradi Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području TK, uz animiranje i aktivno učešće svih zainteresovanih, sa ciljem da isti bude u funkciji stvaranja povoljnijeg ambijenta za legalno funcionisanje svih vidova prijevoza na području TK.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.