„Snaga žene“ organizira program u hospisu: Radionice i vježbe opuštanja za oboljele od karcinoma

by admin
| 7:53
1804_hospis
  •  
  •  
  •  
  •  

Centar palijativne njege UKC-a Tuzla je u saradnji sa Udruženjem „Snaga žene“ Tuzla organizovao program pružanja psihološke pomoći za četrdeset pacijentica Dnevnog hospisa. u Program će trajati devet sedmica, dva puta sedmično (utorkom i četvrtkom) u trajanju od 90 minuta pod stručnim vođenjem Sabine Duman i Sanje Petrović, Geštalt psihoterapeuta u edukaciji iz Udruženja „Snaga žene“ Tuzla. Program se realizira kroz:

1. Kreativne radionice – kreativno izražavanje potiče i razvija stvaralačku maštu i duhovnost, te oslobađa čovjeka kreativne napetosti i nakupljenog stresa. Na ovaj način podstičemo kreativni razvoj žena i uljepšavamo njihovu svakodnevnicu. Radionica imaju i terapijski efekat, jer pomaže ženama da se oslobode stresa nakupljenog tokom sedmice i žive zadovoljnijim i ispunjenijim životom. Obuhvataju: slikanje, slikanje na staklu i drugim medijima, rad sa glinamolom, ručne radove i dr.

2. Vježbe opuštanja/relaksacije – tehnika opuštanja – “progresivno opuštanje“. Tehnika se kombinuje s mentalnim procesom vizualizacije i autogenim treningom.

Cilj programa je prevencija negativnih posljedica stresa po zdravlje, obnavljanje energije  čime se postiže emocionalno i mentalno zdravlje,  ravnoteža tijela i duha, ovladavanje novim vještinama ponašanja u raznim situacijama  – smanjenje  zabrinutosti, smanjenje stresa, veća opuštenost, pozitivan način razmišljanja. Povećanje svjesnosti kod žena o potrebi promjene životnog stila uz primjenu novih metoda prevencija i očuvanja zdravlja.

(Tuzlainfo/UKC)


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.