Međunarodna konferencija u Tuzli: „Uloga univerziteta u izgradnji mira“

by admin
| 7:37
1804_untz
  •  
  •  
  •  
  •  

Sutra će na Univerzitetu u Tuzli započeti dvodnevna  konferenciju pod nazivom „Uloga univerziteta u izgradnji mira“ koju organizira Univerzitet u Tuzli uz podršku Norveškog Helsinškog komiteta. Svečano otvaranje konferencije je u petak, 19. aprila 2013. god. u 9,00 sati u Amfiteatru Filozofskog fakultetai.

Konferenciju će otvoriti  Lilloe Anne Vibeke, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Bjørn Engesland, generalni sekretar Norveškog Helsinškog Komiteta u Oslu.

Cilj konferencije je da se potakne dijalog o tome kako univerziteti mogu biti mjesto gdje će se na stručan, integrirajući, sistematski i dugoročan način graditi i promovirati mir u regionu.

Prvog dana konferencije bit će upriličeno i svečano otvaranje Kutka za ljudska prava i

interkulturalno razumijevanje u okviru univerzitetske biblioteke, uz podršku Norveškog Helsinškog

Komiteta (NHC).

Na konferenciju su pozvani akademski radnici, studenti i predstavnici Unije studenata na Univerzitetu u Tuzli, predstavnici lokalnih vlasti u oblasti obrazovanja i šire javnosti na području Tuzlanskog kantona i BiH, međunarodne i lokalne nevladine organizacije i mediji. Na konferenciji će učestvovati i studenti iz Novog Sada i Mostara u sklopu regionalne razmjene studenata u programu „Gradimo mostove, a ne zidove“.

Univerzitet u Tuzli je jedan od 5 partnerskih univerziteta koji u čestvuju u internacionalnom programu

„Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira“. Program je počeo sa aktivnostima u 2012. godini uz podršku Norveškog Helsinškog Komiteta i u saradnji sa univerzitetima i nevladinim organizacijama u BiH, Srbiji i na Kosovu.

(Tuzlainfo/UNTZ)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.