Javni poziv za učešće na 7. Bijenalu „Umjetnost minijature BiH“: Rok do 20. augusta

by admin
| 8:56
1704_bienale_ukc
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom 7. Bijenala „Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BiH), koja se održava u oktobru ove godine, zvanično je predstavljen Javni poziv za sve umjetnike i institucije kulture, koji žele da uzmu učešće na ovoj značajnoj manifestaciji.

– Svi zainteresovani autori svoje radove mogu poslati do 20.augusta, prema već poznatim propozicijama koje je BKC, kao organizator manifestacije, postavio kroz Pravilnik o uspostavljanju Bijenala. Autori mogu slati radove u četiri kategorije: slikarstvo, grafika, crtež, skulptura i instalacije, koje će biti zastupljene na 7. BUM BiH – kazao je Semir Fejzić, direktor BKC-a, ističući da je riječ o prepoznatljivoj manifestaciji koja ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza.

Inače, BKC je već trinaestu godinu zaredom organizator, a učešće na ovogodišnjem Bijenalu uzet će autori iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

– U posljednje vrijeme sve je prisutnije prijavljivanje umjetnika iz drugih zemalja, kao što su Holandija, Turska, Ukrajina….Svi autori će promovisati snagu i ljepotu likovnog stvaralaštva iz sredina iz kojih potiču. Važnost ovog događaja nije predstavljena samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, već je njegov značaj u toliko veći jer se radi o prestižnoj manifestaciji koja doprinosi razvoju kulture Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH, dodao je Fejzić.

Pravilnik 7. Bijenala Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine˝ može se dobiti elektronskom poštom, upitom na mail: bkctuzla@bkctuzla.ba, ili preuzeti sa web adrese BKC-a Tuzla. Također je dostupan i broj telefona: +387(0)35/282-296.  

Stručni žiri 7. BUM BiH koji će biti sastavljen od istaknutih likovnih stvaralaca, istoričara umjetnosti i likovnih kritičara dodijeliti će četiri ravnopravne prve nagrade za sve kategorije, specijalnu nagradu Aleksandar Aco Adamović, te najznačajniju nagradu GRAN PRIX Bijenala. 

(Tuzlainfo/BKC- Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.