UKC Tuzla: Zagrebački hirurg izveo laparaskopski operativni zahvat na želucu

by admin
| 11:38
1304_ukc

U stručnoj posjeti Klinici za hirurgiju UKC Tuzla jučer je boravi prim. dr. Davor Velnić iz Opće bolnice „Sveti duh“  Zagreb, koji je u toku dana izveo laparoskopsku funduplikaciju.

Gastroesofagealni refluks je često stanje koje se javlja kod 40 odraslog stanovništva, a 10 do 20 post pacijenata koji zatraže liječničku pomoć imaju ozbiljne komplikacije i njihovo stanje zahtjeva hiruški tretman.

Prema riječima prim dr. Velnića, riječ je o operativnom zahvatu pri kojem se oslobodi gornji dio želuca i taj dio se „zamota“ oko donjeg dijela jednjaka, čime se stvori umjetna valvula, koja sprečava povrat želučanog sadržaja u jednjak.

Operativni zahvat traje između sat do dva, ovisno o stanju pacijenta.

Operativni zahvati gastroesofagealnog refluksa se izvode još od 1955. godine,  ali u posljednjih 15 do 20 godina se rade laparoskopskim  putem. Laparoskopska hirurgija je  minimalno invazivna tehnika izvođenja operativnih zahvata čime je omogućen  brz oporavak pacijenta, uz malobrojne postoperativne komplikacije.

Operativni zahvat se izvodi kroz četiri mala uboda, kroz trbušnu stijenku, čime je u postoperativnom toku  smanjena mogućnost  infekcije ili  plućnih komplikacija. Zbog manje ozljede organizma smanjen je biološki hipermetabolički odgovor, te  je oporavak pacijenta brži, vrijeme boravka u bolnici skraćeno, a time i bitno smanjeni  troškovi  liječenja.

(TI/UKC Tuzla)