Tri općine modernizuju Aerodrom Tuzla: Novi pristupni putevi, parking i vatrogasna zaštita!

by admin
| 14:35
1808aero

S ciljem stavljanja Međunarodnog aerodroma Tuzla u funkciju punog privrednog razvoja našeg kantona i cijele regije, ministar trgovine, turizma i saobraćaja je jučer upriličio sastanak sa predstavnicima općina Tuzla, Živinice i Kalesija, koje su geografski locirane uz aerodrom i koje potencijal aerodroma treba da iskoriste za svoj lokalni razvoj.

Ovom prilikom težište razgovora stavljeno je na neophodno što skorije organiziranje stalne vatrogasne zaštite na aerodromu, što je preduslov za uspostavljanje redovnih linija i dalji razvoj zračne luke.

Tim povodom prezentirana je ideja da se u narednom periodu sagledaju mogućnosti za formiranje kantonalne vatrogasne jedinice, koja bi u slučaju manje formacije mogla biti smještena na aerodromu, a opsluživala bi potrebe aerodroma, ali ukoliko se za to ukaže potreba i lokalne zajednice, kako u okruženju, tako i na području cijelog kantona.

Ovu ideju podržali su čelni ljudi sve tri općine. Također ovom prilikom sumirane su i do sada okončane aktivnosti, te prezentiran plan aktivnosti za 2013.godinu. S tim u vezi Općina Živinice je uradila asfaltni put Živinice – Ciljuge – Dubrave, a Tuzlanski kanton je završio priključak za civilni aerodrom.

Ove godine Ministarstvo je planiralo rekonstrukciju i modernizaciju jednog kilometra puta Živinice – Kalesija (Međaš) čime će se zaokružiti cjelokupna putna infrastruktura, te nivo pružanja saobraćajne usluge podići na viši nivo.

Posebna pažnja posvetit će se uređenju kruga i aerodromskog okruženja, te proširenju i adaptaciji parking zone za putnička vozila na aerodromu. U realizaciji ovih aktivnosti kantonalne institucije očekuju snažniji angažman lokanih zajednica na čijem se području nalazi spomenuti prostor, istaknuto je jučer.

Ministarstvo je već dobilo podršku Turističke zajednice, privrednih subjekata, vjerskih zajednica, kao i drugih relevantnih društvenih subjekata, koja će u narednom periodu biti usmjerena i na razvoj zračne luke u Tuzli.

S ciljem dalje promocije i davanja „vjetra u leđa“ razvoju aerodroma slični sastanci će biti organizirani sa Privrednom komorom, Turističkom zajednicom TK, ostalim općinama, vjerskim zajednicama, turističkim agencijama kao i predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore.

Jučerašnjem sastanku osim ministra Senaida Hadžića i pomoćnika Ministra Nenada Lukanovića, prisustvovali su načelnik Općine Živinice Hasan Muratović, načelnik, Općine Kalesija Rasim Omerović i pomoćnik Načelnika Općine Tuzla Kemal Kurević.

(TI)