Barijatrijski tim UKC-a Tuzla: Borbom protiv patološke gojaznosti do zdravlja

by admin
| 10:18
0904_ukc
  •  
  •  
  •  
  •  

Tuzlanski barijatrijski tim od početka uvođenja  projekta barijatrijske hirurgije u Tuzli kontinuirano obavlja pripremu pacijenata, te operativne zahvate iz ove oblasti. Projekat je započet u februaru 2011. godine, nakon predhodno obavljenih dvogodišnjih priprema. Do sada je u UKC-u Tuzla na Klinici za hirurgiju  urađeno devet različitih operativnih zahvata iz oblasti barijatrijske hirurgije, kod pacijenata iz područja cijele BiH.

“Hirurške zahvate prilagođavamo zatečenom prijeoperacijskom stanju pacijenta. Moraju biti uvaženi BMI index, raspored visceralnog masnog tkiva, prisustvo komorbiditeta, prethodni operacijski zahvati i uzeti u obzir drugi različiti parametri.  Ovim operativnim zahvatima kod pretilih pacijenata, a koji imaju i druge zdravstvene probleme i poremećaje, benefit  se ogleda ne samo u smanjenju prekomjerne tjelesne težine nego i u stabilizaciji opšteg zdravstvenog stanja i problema poput hipertenzije, dijabetesa i slično”, ističe doc.dr. Fuad Pašić.

Na Klinici za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla rade se laparoskopski i otvoreni operacijski zahvati iz domena barijatrijske hirurgije. “Naši laparoskopski zahvati su bili Gastric banding operacije, ugradnja Svedske podesive vrpce kod dva pacijenta, kod jednog od njih sinhrona operacija banding i kalkulozni žučnjak. Učinejene su i dvije laparoskopske Slive resekcije želuca, kojima je odstranjen dio želuca u kome se stvara hormon gladi, grelin. Takođe, uradili smo dvije operacije bilio-pankreatične diverzije po Scopinaru, mini gastric bay-pas i otvorenu slive resekciju želuca” pojašnjava doc.dr. Pasić.

Projekat Barijatrijske hirurgije u Univerzitetskom klinickom centru Tuzla započet je u saradnji sa prof.dr. Miroslavom Bekavcom-Beslinom iz Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice” iz Zagreba u Hrvatskoj, a zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji u proteklom periodu sada ih operativni tim Klinike za hirurgiju izvodi samostalno.

“Naša posljednja dva operacijska zahvata Slive resekciju i bilio-pankreaticnu diverziju kolega dr. Emir Ahmetasevic i ja  izveli smo samostalno. Rani postoperacijski oporavak kod oba pacijenta je protekao u potpunosti uredno. Mjesec dana od operacije oba pacijenta su postigla gubitak od  15 kilograma, a takođe ne koriste više terapiju ni za dijabetes niti za hipertenziju”, ističe doc.dr.Pašić.


Uvođenje barijatrijske hirurgije jedan je od projekata koji zahtjevaju vrlo ozbiljan timski rad i stalnu  edukaciju kao projekat cjeloživotnog učenja. Jasno koncipirana strategija koja uključuje i barijatrijsku hirurgiju u borbi protiv globalnog problema patoloske gojaznosti će u konačnici smanjiti broj pacijenata sa dijabetesom tipa II, kao i potrebu za kardiohirurškim procedurama, zbog povećane incidence kardijalnih oboljenja kod patoloski pretilih, a smanjiće i broj pacijenata sa kancerom kolona i drugim pratećim oboljenjima.

(Tuzlainfo/UKC)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.