Danas je Svjetski dan Roma: 42 godine od prvog Kongresa Roma

by admin
| 7:52
0804_romi

Danas se Romi sjećaju Prvog kongresa Roma, održanog u aprilu 1971. godine u Londonu. Tokom 60-ih godina uspostavljaju su brojne romske organizacije u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

U ovom periodu nastaju i prve romske organizacije u Srednjoj i Istočnoj Europi. Zajedno sa rastom broja nacionalnih romskih organizacija, rastao je i interes za stvaranje međunarodne romske organizacije. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, Romi iz brojnih europskih zemalja, susreli su se u Londonu u aprilu 1971. godine.

Ovaj Kongres, za koji se smatra se da je prvi istinski međunarodni sastanak Roma, rezultirao je formiranjem Međunarodnog saveza Roma (International Romani Union – IRU), prihvaćanjem romske zastave i himnom (Dželem, dželem).

Povpdom obilježavanja Svjetskog dana Roma čestitku romskoj populaciji čestitku je uputio Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona.

„Očuvanje i promocija romske kulture, tradicije i jezika te briga za djecu, za one koji će na buduće naraštaje prenositi bogatstvo romskog naslijeđa i identiteta, je obaveza svih nas. Ključan partner u tim aktivnostima su nam romske nevladine organizacije koje djeluju u Tuzlanskom kantonu. S tim u vezi vjerujem da ćemo i u narednom periodu, kao i do sada, stalnim zajedničkim djelovanjem život Roma na području našeg kantona činiti boljim“, poručuje Čaušević.

Samo u Evropi živi 12 miliona Roma. Iako čine najveću “manjinsku” zajednicu, često su tretirani kao građani drugog reda. Brojne romske organizacije, vlade i pojedinci pokušavaju posljednjih godina promijeniti sliku o Romima, ali napredak je neznatan.

Romi su tradicionalno nomadski narod porijeklom iz sjeverozapadne Indije koji se klasificira Indo-Iranskoj jezičnoj porodici. U sjeverozapadnoj Indiji ima jezika kojima je romski jezik srodan. Njihove migracije počinju iz Azije možda u 13. stoljeću, i otuda se počinju širiti Evropom, u svakom slučaju u zapadnu Evropu dolaze negdje u 15. stoljeću, da bi se u 16. stoljeću proširili cijelom Evropom. Na područje Sjeverne Amerike dolaze kasnih 1800.-tih godina. Raširivši se širom svijeta Roma (pred kraj 20. stoljeća) ima između deset i dvanaest miliona. Tri su glavne etničke zajednice na koje su se Romi podijelili svojom ekspanzijom, to su: Gitani (Gitanes), Kalderaši (Kalderash) i Manuši (Manush).

(Tuzlainfo/foto: Ilustracija)