Trg slobode: Organizatori zajedničkog iftara podijelili 1600 obroka (FOTO)

by admin
| 20:53

Večeras je Grad Tuzla bio domaćin iftaru koji je na Trgu slobode organizirala istambulska Općina Bajrampaša.

Aktivisti ove turske općine u sklopu tradivionalne akcije “Bratstvo ne poznaje granice” besplatno su podijeliti više od 1.600 obroka.

Kako su i najavili organizatori iftara, cijeneći multietničku i multikulturalnu tradiciju grada Tuzle, ovaj iftar bio je u znaku druženja svih građana, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

Iftaru su prisustvovali predtavnici Muftijstva tuzlanskog, na čelu sa muftijom Vahidom efendijom Fazlovićem. Iftaru je prisustvovao i tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, predsjednik Gradskog vijeća Jozo Nišandžić, te drugi predstavnici Grada Tuzla. Nakon što se sa Kicelja oglasio top, što je od ovog mjeseca ramazana obnovljena tradicija u Tuzli, postači su iftarili.

-Pod sloganom ´Ramazan na Balkanu´ već 11. godinu organizujemo iftare širom ove regije. Obilazimo balkanske gradove i misija nam je da podijelimo i širimo prijateljstvo širom Balkana, a u svakom gradu odziv je veliki. Kada vidimo koliko je interesovanje građana, duša nam je puna volje i snage da nastavimo sa ovim projektom-kazao je Gokhan Balekoglu, pomoćnik načelnika Općine Bajrampaša.

Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski, rekao je da je u Tuzli večeras vladala posebna ramazanska atmosfera.

-Nismo mogli ni pretpostaviti da će biti ovoliki interes građana Tuzle i da će ih se ovoliko okupiti na trgu. Ovo je atmosfera za pamćenje i veliki je užitak vidjeti da ovoliko ljudi iščekuje iftar na jednom mjestu. Prisutno je između 1.600 i 2.000 ljudi, a naročito mi je drago što ovdje vidim veliki broj mladih. Iftari su pravi povod za okupljanje porodice i prijatelja, a ramazan je mjesec optimizma, radosti i dobrog raspoloženja-kazao je muftija Fazlović.

Program su uživo prenosile tri turske televizijske kuće, te pratilo više medijskih agencija, koje već deset godina izvještavaju sa manifestacije „Ramazan na Balkanu“.

Manifestacija na Trgu slobode, koja je bila svojevrstan iftar prijateljstva, obogaćena je i prigodnim kulturnim programom, koji je počeo u 20 sati.

(Tuzlainfo/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.