Poražavajuća statistika: Što Šveđanin zaradi za sat, Bosanac odrađuje tri dana

by admin
| 13:38
0504_marka2
  •  
  •  
  •  
  •  

Dok se u našoj zemlji oni rijetki koji rade legalno mogu pohvaliti dnevnicama od 30 KM, oni koji rade na crno nekada mogu zaraditi i više, ali uz mukotrpniji i duži radni dan. Zato se u evropske standarde može uklopit jedino ogromna bosanskohercegovačka državna mašinerija čije dnevnice su nekoliko puta veće od ostatka radne snage koja na svojim rukama nosi i gura ovu zemlju.

Prema rezultatima istraživanja Federalnog statističkog zavoda Njemačke (Statistisches Bundesamt) o visini dnevnice za 2012. godinu u privatnom sektoru, najveća dnevnica je zabilježena u Švedskoj.

Uposlenici u privatnom sektoru u Švedskoj u prosjeku po satu vremena provedenom na radnom mjestu zarade 41,90 eura, a slijede Belgija sa 40,40, Danska 39,50, Francuska 34,90 i Luksemburg 34,40 eura.

U samom vrhu prema visini isplaćene dnevnice na radnom mjestu nalaze se Holandija, Finska, Njemačka, Austrija i Irska.

Od deset zemalja sa najvećom dnevnicom, tri su skandinavske – Švedska, Danska i Finska, što znači da je ovo dio Evrope gdje radnici najviše zarađuju za svoj rad.


S druge strane, na samom začelju je Bugarska, u kojoj radnici privatnog sektora za jedan sat provedu na radnom mjestu dobiju 3,70 eura.

Poslije Bugarske, slijede Rumunija sa 4,50, Litvanija 5,80, Latvija 6,20 i Poljska sa 7,20 eura po satu.

Na osnovu ovih rezultata može se zaključiti da postoje velike razlike u dnevnicama u privatnom sektoru u zemljama EU-a.

Tako radnici u Švedskoj primaju 13 puta veću dnevnicu od radnika u Bugarskoj i Rumuniji.

Od zemlja regiona Balkana najveća prosjećna dnevnica po satu je zabilježena u Grčkoj i to 15,50 eura, a slijede Slovenija sa 14,50, Slovačka 8,60 i Mađarska 7,90 eura.

Prosjek visine dnevnice po satu u Evropskoj uniji je 23,50 eura.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.