Tuzlanska policija i osnovci: Započeo treći ciklus „školske patrole“

by admin
| 9:19
0404_policija
  •  
  •  
  •  
  •  

Preventivna akcija „školske patrole“ danas je započela svoj treći ciklus. Ova akcija ima za cilj da učenici osnovnih škola na području općine Tuzla, uz podršku policajaca, upoznaju pješake i vozače sa saobraćajnom kulturom i upozore ih na kršenje saobraćajnih pravila i sankcije propisane Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Riječ je o akciji u organizaciji radne grupe ”PJEŠAK” formirane 2011.godine koju sačinjavaju predstavnici JKP ”Saobraćaj i komunikacije-Tuzla” d.o.o., policijski službenici Policijskih stanica PU Tuzla, predstavnici Aktiva direktora osnovnih škola Općine Tuzla i Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla.

Ciljevi akcije su povećanje sigurnosti pješaka i drugih učesnika u saobraćaju, podizanje nivoa saobraćajne kulture i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica kroz upozoravanje pješaka i učesnika u saobraćaju, koji počine prekršaj, na opasnosti i posljedice njihovih postupaka, upozoravanje pješaka na nepoštivanje svjetlosne signalizacije (semafora) i prelaženje saobraćajnice izvan obilježenih pješačkih prelaza, upozoravanje vozača na obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva, zabranu korištenja mobilnih telefona u toku vožnje i sl., te dijeljenje prigodnih edukativnih letaka.

Akcija će trajati do 26.aprila, a provodit će je policijski službenici PS Centar, PS Istok i PS Zapad s učenicima osnovnih škola.

(Tuzlainfo/MUPTK)


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.