Željezničari najavili štrajk: Vozovi u FBiH staju 1. aprila!

by admin
| 7:26
0602_zeljeznicka_stanica_tuzla

Tri sindikata u Željeznicama FBiH (ŽFBiH) najavila su za 1. april štrajk u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica FBiH – Sarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar i Bihać.

U štrajk stupa Neovisni sindikat željezničara u FBiH, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH i Samostalni sindikat tehničko-kolske službe ŽFBiH, s tim da imamo punu podršku i ostala četiri sindikata, koji podupiru naše zahtjeve – izjavio je Feni predsjednik Neovisnog sindikata željezničara FBiH Andrija Jurković.

Ovaj štrajk najavljen je sredinom marta kada željezničarima nije bila isplaćena plaća za januar ove godine. U međuvremenu poslodavac je isplatio tu plaću u bruto iznosu i sada, kako je kazao Jurković, očekuju plaću za februar.

Sindikati su tada kao zahtjev istakli i dugotrajno rješavanje problema oko zdravstvenog osiguranja.

– Ukoliko bi poslodavac i dalje nastavio isplaćivati bruto plaću, taj zahtjev bi bio riješen – dodao je Jurković, napominjući da u predhodnom periodu željezničarima nije redovno uplaćivano zdravstveno, niti penziono osiguranje.

Sindikati posebno zahtijevaju iznalaženje trajnih rješenja za Željeznice FBiH jer se, kako kažu, radi o veoma važnom privrednom subjektu u Federaciji BiH i cijeloj državi.

(TI)