Međunarodni simpozijum u Tuzli: Predavači najbolji regionalni stručnjaci u abdominalnoj hirurgiji

by admin
| 5:28
1803_hirurzi
  •  
  •  
  •  
  •  

Klinika za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Udruženje hirurga/Udruga kirurga Federacije Bosne i Hercegovine organizatori su Međunarodnog simpozija pod nazivom  „Prevencija i tretman komplikacija u abdominalnoj hirurgiji”, koji će se održati 5. aprila 2013. godine, u Hotelu Tuzla u Tuzli.

U okviru simpozija aktuelna stručna predavanja izložit će eksperti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Simpozij se organizuje s ciljem razmjene iskustava u ovoj oblasti i s namjerom da se kroz ovaj vid prezentacije stručnih znanja vrši kontinuirana edukacija.

-Komplikacije u hrirugiji predstavalju stalni i kompleksni klinički entitet i uzrok značajnog mortaliteta i povišenja troškova liječenja, što je bio jedan od motiva za organizaciju Simpozija – rekao je predsjednik organizacionog odbora Simpozija prof.dr. Samir Delibegović.

Očekivanja organizatora su da će ovaj Simpozij postati tradicionalan u narednom periodu. Takođe, i mjesto razmjene najnovijih informacija iz oblasti hirurgije a u cilju obezbjeđenja kvalitetnijih usluga za pacijente, i podsticaja za razvoj ove oblasti medicine u centrima u Bosni i Hercegovini i regiji.

– Simpozij je izvanredna prilika da razgovaramo o tehnikama i taktikama koje primjenjujemo u operativnim zahvatima u abdominalnoj hirurgiji, kako i gdje možemo doći do poboljšanja i samim tim doći do uspješnijih rezultata kod operativnih zahvata različitih vrsta –  istakao je Doc.dr Zijah Rifatbegović, predsjednik Udruženja hirurga/Udruge kirurga Federacije Bosne i Hercegovine.


Prema njegovim riječima očekuje se i donošenje kvalitetnih zaključaka i smjernica korisnih za unapređenje rada hirurga.

Teme o kojima će se u okviru stručnog dijela simpozija govoriti su: Komplikacije u laparoskopskoj hirurgiji, Komplikacije u jetrenoj hirurgiji, Komplikacije u hirurgiji gušterače, Komplikacije u hirurgiji želuca, Komplikacije u kolorektalnoj hirurgiji i Komplikacije u pacijenata sa traumom jetre i pankreasa. Simpozij će biti bodovan u skladu sa Pravilnikom o bodovanju stručnih sastanaka Ljekarske komore Tuzlanskog kantona. Očekuje se prisustvo ljekara iz cijele Bosne i Hercegovine.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.