Tuzlanski kanton bez budžeta: Vlada odbila amandmane, a skupštinska većina prijedlog budžeta

by admin
| 17:02
2803_klix
  •  
  •  
  •  
  •  

Prijedlog budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu u iznosu od 371 milion KM nije dobio potrebnu većinu na današnjoj sjednici Skupštine TK.

Za budžet koji je predložila Vlada TK glasalo je 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik SBBBiH, a suzdržano je bilo 18 zastupnika članova SDA, SBiH, NS Radom za boljitak, HDZ-a i četiri nezavisna zastupnika.

Iako iza sebe ima samo 12 zastupnika SDP-a i jednog zastupnika SBB, Čauševićeva vlada odbila je sve amandmane na budžet koje je predložila skupštinska većina (SDA, S BiH, NS RzB, BPS, HDZ i četiri nezavisna zatsupnika).

Nakon takvog poteza i nekoliko sati rasprave, svi amandmani su povučeni, a skupštinska većina je zatražila ostavku Vlade. Od toga očekivano nije bilo ništa, pa ni SDP-ov budžet nije dobio podršku.

Nakon što nije usvojen budžet, Skupština Tuzlanskog kantona donijela je zaključak sa 21 glasom za i 12 protiv, kojim se traži ostavka Vlade TK i zabranjuju imenovanja i smjene u kantonalnim i javnim institucijama.

Nakon današnje sjednice, politički rat SDP-ove Vlade i nove  skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu koju predvodi SDA dobio je na intenzitetu, ali i dalje ostao u pat poziciji bez konačnog pobjednika.

U novonastaloj situaciji, koju će riješiti tek odluka Ustavnog suda FBIH, jedino što je izvjesno je da će u najvećoj političkoj krizi u TK ikada, najviše ispaštati građani ovog kantona.

(Tuzlainfo) / Foto by D. Zabuš (klix.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.