UKC Tuzla obilježava „ Purple Day“: Održano predavanje „Živjeti sa epilepsijom“

by admin
| 10:55
2503_ukc

U organizaciji Klinike za neurologiju UKC Tuzla i Lige za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona u sklopu dana podrške oboljelim od epilepsije pod nazivom ˝Purple Day˝ održano je stručno predavanje na temu „Živjeti sa epilepsijom“, prof.dr. Almase Kapidžić, spec.neurologije Klinike za neurologiju JZU UKC Tuzla.

Inače u svijetu se taj dan obilježava od 2008. godine kao ili ˝Ljubičasti dan˝, na incijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami.

Vrlo aktelno i zanimljivo predavanje donijelo je niz novih informacija pedagozima i nastavnicima koji su prisustvovali predavanju, a koji će ta nova saznanja prenijeti u školama nastavnom kadru i učenicima.

Ovom prilikom prof.dr.Almasa Kapidžić, predsjednica Lige za borbu protiv epilepsije TK i trener Evropske Epileptološke Akademije pozvala je i sve pedagoge i nastavnike da zajedno sa svojim učenicima u utorak 26. marta obuku ljubičasto i time doprinesu da svi budu jednaki na taj dan i pošalju poruku da oboljeli od epilepsije nisu sami.

(TI / UKC Tuzla)