Doza zdravlja (22): Kolumna nutricionistice mr.sci. Marizele Šabanović

by admin
| 7:11
0101_marizela2

Ananas

Piše: Mr. sci. Marizela Šabanović, nutricionistica – [email protected]

Nekako se pred kraj zime događa da ne znamo koje voće odabrati. Ponuda je već jako siromašna iako savremeni način čuvanja voća omogućava njegovu dugotrajnost.

I onda se vrlo često okrećemo nekim drugim načinima nadomještanja. Jedna od njih je i konzervirano voće a vrlo često ananas. Ananas se može naći i svjež ali i konzerviran, ili u vidu kandiranih poslastica.

Ananas je trajna zeljasta biljka koja naraste i do metar u visinu, a u širinu i do 80 cm. U sredini se razvija i do par kilograma teški plodovi sa posebnom površinom koja podsjeća na ljusku, nepravilnog je oblika i hrapave kore. Meso ananasa je jako sočno i žute boje, posebnog mirisa i okusa. I njegov naziv potiče od riječi „anana“ što znači odlično voće.

U svom sastavu ananas ima oko 12 % ugljikohidrata, gotovo nikako masti i manje od 1 % proteina.

Jako je dobar izvor mangana i bakra, a od vitamina je prisutno jako puno vitamina C (oko 37 mg/100g), zatim 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg betakarotena.

Ono što ga čini posebnim je bromelin, posebna grupa enzima koji djeluju proteolitički, tj. Razgrađuju proteine, te time pomažu probavu. Istraživanja su takođe potvrdila da djeluje protivupalno i smanjuje otok akutnih bolesti sinusa, upale grla, gihta itd. Da bi se ova osobina što bolje iskoristila treba ga jesti između obroka.

Međutim, važno je naglasiti da je bromelin prisutan samo u svježem ananasu, dok se termičkom obradom, npr. konzerviranjem ovaj enzim razgrađuje.

Velika količina vitamina C pozitivno djeluje kao antioksidans (o tome sam pisala i ranije) pa samim tim pomaže kod arteroskleroze, bolesti srca, bronhitisa itd. Vitamin C jača i imunološki sistem.

Istraživanja koja su provedena do sada pokazala su da ova biljka ima posebne molekule koje pokazuju pozitivan učinak na imunološki sistem i uništenje čak i nekih kancerogenih ćelija povezanih sa tumorima grudi, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma. Preporučuje se i uzimanje ananasa kako bi se spriječio rizik od pojave makularne degeneracije.

Kako kupiti i čuvati ovo voće? Ananas se bere kada je zreo, jer nakon branja nema više dozrijevanja. Kada se bira ananas treba obratiti pažnju da je voćka svježeg izgleda, neoštećene kore, bez mekanih i tamnijih dijelova. U ruci, ananas treba da je težak, a mora imati i poseban miris kada se razreže, aromatičan i nježan.

Najbolje ga je čuvati u frižideru a ako je izrezan u plastičnoj vrećici će ostati jestiv i nekih tri do pet dana. Ukoliko je isjeckan, obavezno dodati i malo soka od ananasa.

O autorici:

Mr. sci. Marizela Šabanović, nutricionistica, rođena je u Tuzli, gdje je završila Osnovnu i Srednju Medicinsku školu. Nakon završene srednje škole upisuje se na Tehnološki fakultet, Odsjek prehrambeni. Diplomirala je 2004. godine kao Zlatni student. Tokom studija bila je i stipendistica njemačke fondacije Heinrich Boll. Postdiplomski studij upisala je na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, na modulu Bromatologija i nutricionizam. Magistarski rad pod nazivom „Uticaj prehrane i fizičke aktivnosti na stanje uhranjenosti u adolescenata“ odbranila je u aprilu 2011. godine i time stekla zvanje magistar farmaceutskih znanosti iz oblasti bromatologije i nutricionizma. Angažovana je kao spoljna saradnica u zvanju više asistentice na predmetu Bromatologija na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Stručna saradnica je iz oblasti nutricionizma mjesečnog magazina „Ljepota i zdravlje“.