Politička „igranka“ u Tuzlanskom kantonu: SDA i SDP se dopisuju saopštenjima!

by admin
| 10:02
0103_skupstina
  •  
  •  
  •  
  •  

Kantonalni odbor SDP TK jučer se oglasio saopćenjem za javnost iznoseći tvrdnju da je predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK Senad Alić najavio da “SDA neće podržati usvajanje kantonalnog budžeta”.

– Na ovaj način gospodin Alić i stranka koju predstavlja, prejudiciranjem presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, najavljuju blokadu svih institucija čiji se rad finansira iz Budžeta Tuzlanskog kantona, postavljajući ultimatume i ucjenjujući sve građane Tuzlanskog kantona. Naime, ovakav potez na svojoj koži će osjetiti svi oni koji se finansiraju iz budžeta, a naš Kanton će biti doveden u položaj da neće moći vršiti isplate plata uposlenih u oblasti obrazovanju, policiji, pravosuđu i upravi, kao niti isplate bilo čega drugog što spada u nadležnost Kantona, navedeno je u saopćenju SDP-a.

U poslijepdonevnim satima stigao je i odgovor iz SDA u kojem se navodi kako SDP svoj nerad, anarhiju i nezakonito ponašanje pokušava adresirati drugome.

– Umjesto da objasni budžetskim korisnicima zašto kasni februarska plaća, plaća  koja je  Odlukom o privremenom finansiranju planirana u budžetu, SDP  trošenjem  sredstava iz  budžeta na plaćanje svojih prioriteta,  pokušava objasniti smanjenjem priliva sredstava u budžetu. Ovakva reakcija SDP-a, nije iznenađujuća,  pogotovo kad se ima na umu da  SDP  nije podržao dnevni red Skupštine u kome se budžet razmatra u formi nacrta. Pod izgovorom hitnosti željeli su prikriti određena budžetska sredstva i trošiti ih za svoje prioritete. Da je bilo po volji SDP-a prošla sjednica ne bi bila ni održana. To pokazuje  koliko je SDP-u stalo do građana i budžetskih korisnika obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, navedeno je u saopćenju SDA.

Dodaje se da će svoj stav  o podršci budžetu, parlamentarna većina iznijeti na sjednici Skupštine, a ne kako to radi SDP “rekla- kazala”, te se ističe kako SDP na ovaj način želi da politizira odluku o donošenju budžeta i da izazove haos u Kantonu.

Napominje se da je u predloženom budžetu planiran novi deficit od 22 miliona KM, “što paramentarna većina neće dozvoliti, već će insistirati na smanjenju svih nepotrebnih troškova, reprezentacije i slično.

(Tuzlainfo / Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.