„Purple Day“ u Tuzli: Danas predavanje „Živjeti sa epilepsijom“

by admin
| 6:08
2302_purple2
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom obilježavanja Dana podrške oboljelim od epilepsije ˝Purple Day˝ u amfiteatru Centra za palijativnu njegu u Slavinovićima, danas, sa početkom u 13:30 sati održat će se stručno predavanje na temu „Živjeti sa epilepsijom“, prof.dr. Almase Kapidžić,spec. neurologije Klinike za neurologiju UKC Tuzla, koje je namjenjeno pedagozima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola.

Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i Klinika za neurologiju UKC Tuzla i ove godine nizom aktivnosti, u znak podrške oboljelim od epilepsije, se pridružuju obilježavanju 26. marta.

U svijetu se taj dan obilježava od 2008. godine kao ˝Purple Day˝ ili ˝Ljubičasti dan˝, na incijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami.

Pored predavanja prof.dr. Almase Kapidžić za utorak, 26.03.2013. godine u vremenu od 12do14 sati planirano je i organizovanje javne akcije za građane, na dvije lokacije u centru grada, na Trgu slobode i platou kod „Ismeta i Meše”.

(TI/UKC)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.