Presuda Margareti Hadžić: Za pokušaj ubistva policajaca osam godina zatvora!

by admin
| 18:37
2103_marga
  •  
  •  
  •  
  •  

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda Tuzla Margareta Hadžić zvana Marga osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Hadžićeva je osuđena za krivična djela pokušaja ubistva dvojice pripadnika Specijalne jednice MUP-a Tuzlanskog kantona u akciji pretresa njene kuće u tuzlanskom naselju Brđani, te za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Za pokušaj ubistva policajca Draženka Vujanovića Hadžićeva je osuđena na sedam godina zatvora, za pokušaj ubistva policajca Mladena Divkovića pet godina, a za nedozvoljeno držanje oružja tri mjeseca zatvora.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vildana Helić izreklo joj je jedinstvenu kaznu u trajanju od osam godina.

Margareta Hadžić mirno je saslušala izricanje presude i njeno obrazloženje. Cijelo vrijeme je sjedila po odobrenju suda, zbog povreda kičme koje je zadobila tokom policijske akcije izvedene 26. aprila 2012. godine.

Sutkinja Helić pojasnila je da sudsko vijeće prilikom izricanja presude uzelo u obzir i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Naglasila je da optužena nije negirala počinjeno djelo, ali da je tvrdila kako nije znala da puca na policajce, jer je zbog načina života živjela u strahu. Sud je, međutim, utvrdio da Hadživeća nije pucala kroz zatvorena vrata, već tek onda kada su se ona otvorila i kada je znala da su to policajci. Sutkinja Helić je dodala da je akcija MUP-a TK izvedena zakonito. Kao olakšavajuća okolnost, uz ostalo, Hadžićevoj je uzet i doprinos u odbrani od agresije na BiH.

Tužilac Ivo Iveljić kazao je da će Tužilaštvo TK nakon što dobije presudu odlučiti da li o tome da li će uputiti žalbu.

S druge strane branilac Mensur Radončić je odmah najavio žalbu navodeći da sud nije van razumne sumnje utvrdio da je Margareta Hadžić znala da puca na policajce.

Ranjeni policajci Dražneko Vujanović i Mladen Divković koji su prisustvovali izricanju presude, nezadovoljni su napustili sudnicu.

(TI) / Foto by oslobodjenje.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.