UKC Tuzla: Održana Astma škola za pacijente i članove njihovih porodica

by admin
| 5:53
2103_astma
  •  
  •  
  •  
  •  

U organizaciji Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla jučer je održana Astma škola za pacijente i članove njihovih porodica.

Astma škola se održava već niz godina, a  za cilj ima upoznati oboljele, članove njihovih porodica, ali i mlade ljekare na specijalizaciji sa novim dostignućima u dijagnostici i liječenju astme.

Takođe, oboljeli stiču saznanja o tome šta raditi u kućnim uslovima, kako provoditi samokontrolu bolesti, te kako eliminisati faktore rizika. Kao i u svakoj hroničnoj bolesti, tako i kod astme, osnovni preduslov za uspješno liječenje ili kontrolu bolesti vrlo je bitna edukacija.

Astma se više od 10 godina dijagnostikuje i liječi na osnovu internacionalnih smjernica koje su obuhvaćene u Globalnoj inicijativi za astmu, sa ciljem da se u svim zemljama usvoji jedinstven način dijagnostike i liječenja koji će garantovati uspjeh. Ove smjernice definišu “šest koraka” u programu liječenja od kojih se kao prvi navodi “edukacija bolesnika sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vođenju bolesti”.

– Organizovanje Astma škola i različitih edukacija  od velikog je značaja za pacijente i članove njihovih porodica. Razlog leži u obaveznom poznavanju pravilnog korištenja inhalatora, jer u protivnom liječenje nije adekvatno. Takođe, veoma je značajno ukazati da se terapija mora koristiti u propisanom vremenu i da se ne smije prekinuti kada nastupi poboljšanje. U zadnjih par godina evidentiran je pad „dobro kontroliranih“ astmi na području Tuzlanskog, Podrinjskog i Posavskog kantona iz razloga što pacijenti u periodu kada nastupi poboljšanje simptoma prestanu koristiti terapiju. Upravo je to razlog što se među oboljelim već od samog dijagnostikovanja bolesti  mora provoditi edukacija –  ističe prim.dr. Suvad Dedić, specijalista pulmolog Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.


(TI/UKC Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.