Pregovori Vlade TK i njemačkih firmi: Planirana izgradnja solarnog polja u Tuzlanskom kantonu

by admin
| 9:54
1903_solar
  •  
  •  
  •  
  •  

Izgradnja i postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na nekoliko desetina krovova javnih objekata, kao i izgradnji jednog solarnog polja na području Tuzlanskog kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića sa predstavnicima njemačke građevinske kompanije „Botabau“.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici renomirane grupacije u oblasti proizvodnje solarnih sistema „SolarWorld“, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 2 milijarde eura.

Cilj sastanka je početak saradnje Tuzlanskog kantona sa ovom grupacijom koja raspolaže velikom iskustvom u oblasti korištenja solarne energije kao obnovljivog izvora za proizvodnju električne energije.

Prema današnjem razgovoru SolarWorld bi u ovom slučaju uložio svoje znanje i panele, a od Kantona se očekuje normativno pravna podrška, te obezbjeđenje nosive konstrukcije i potrebne infrastrukture, za čiju bi izradu bila zadužena preduzeća sa područja Bosne i Hercegovine, ali pretežno Tuzlanskog kantona.

U vezi sa realizacijom ovih projekata dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju, koji će preciznije definisati rokove i zadatke.


Osim premijera Čauševića, današnjem sastanku su prisustvovali Ludger C. Schatze i Mirsad Fikić u ime kompanije Botabau iz Berlina, Dr. Georg Langnberg finansijski projekt menadžer u ime grupacije SolarWorld, savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner i pomoćnik Ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Fahrudin Delić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.