Ispravnost i kvalitet: Tuzlanska so i Do-Do začin dobili halal certifikat

by admin
| 12:39
1503_halal
  •  
  •  
  •  
  •  

Agencija za certificiranje halal kvalitete upriličila je danas svečanu dodjelu halal certifikata kompaniji Solana d.d. Tuzla.

Halal certifikat direktoru Solane Izudinu Kapetanoviću uručio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je  uime Islamske zajednice izrazio zadovoljstvo što je kompanija Solana d.d. pored drugih standarda implementirala i zahtjeve halal standarda.

– Uvedenim i implementiranim sistemima ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, HACCP i KOSHER pridružio se i sistem HALAL kvalitete i integrisani predstavljaju alat menadžmentu za upravljanje poslovnim procesima i ravnopravni izlazak na svjetsko tržište – istakao je Kapetanović.

Implementirani standardi su, po njegovim riječima, ujedno i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti i kvalitetu tuzlanske soli i na tržištu već prepoznatljivog DO-DO začina i paleti namjenskih začina.

– Halal certifikat za tuzlansku so je izuzetno značajan za ukupnu halal industriju zato što je tuzlanska so jedan od najzastupljenih sastojaka u velikom broju prehrambenih proizvoda na području jugoistočne Evrope – kazao je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete  Amir Sakić.

Certifikacijskim auditom koji je izvršen polovinom februara ove godine je utvrđeno da je kompanija Solana d.d. Tuzla ispunila sve zahtjeve propisane Halal standardom BAS 1049:2010, te da joj se može uručiti halal certifikat.

Solana d.d. Tuzla je osnovana davne 1885. godine, a osnovana djelatnost kompanije je proizvodnja soli. U novije vrijeme kompanija je razvila nove djelatnosti iz prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli.

Kompanija upošljava oko 450 radnika koji rade u tri smjene. Proizvodi Solane su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.