Akcija OO SDA Tuzla: Uručeni vaučeri za besplatni papa test i kolposkopiju

by admin
| 8:21
1503_sdatuzla

U Općinskom odboru SDA Tuzla izvršena je podjela vaučera za besplatni papa test i kolposkopiju, što je ujedno i početak kampanje skriniga na karcinom cerviksa koji se provodi u okviru projekta OO SDA Tuzla ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” čiji je koordinator mr.sc.prim.dr. Nermina Mehinović, epidemiolog.

Navedenom akcijom, organizator će se fokusirati na žene koje su najčešće pogođene oboljenjima na grliću maternice, žene u reproduktivnoj dobi od 25 do 55 godina koje iz bilo kojih razloga nisu nikad ili nisu u skorije vrijeme radile PAPA test, žene koje su neosigurane, žene teškog materijalnog i socijalnog stanja i prognanice.

– Sa vaučerom, uz poruku Projekta “ŠTITIMO TE PARTNERSTVOM“, 100 žena bit će u mogućnosti da besplatno uradi kompletan ginekološki pregled sa kolposkopijom i PAPA nalazom. Svakako da se jedna ovakva akcija ne bi mogla realizirati bez adekvatne podrške partnera i donatora (NVO Snaga žene, privatne firme Limpio, Bony, Tom Cat i dr.), a posebno Općinskog odbora SDA Tuzla i našeg uvaženog predsjednika dr.sc.Salke Bukvarevića. ” – istakla je koordinatorica projekta mr.sc.prim.dr.Nermina Mehinović, epidemiolog.

U ovoj aktivnosti, pored mr.sc.prim.dr.Mehinović, volonterski rade i zdravstveni profesionalci prof.dr.Ermina Iljazović, dr.Amela Adžajlić i dr.Branka Antić.

Vaučer i čestitka koji su uručeni damama, osmišljeni su kao svojevrsna poduka i poruka ženama o njihovoj ulozi i odgovornosti vezano za zdravlje. Preventivni pregledi za osobe koje dobiju vaučer na poklon vršit će se tokom marta i prve polovine aprila u odabranoj ginekološkoj ordinaciji u Tuzli u skladu sa dogovorenim terminom za svaku ženu pojedinačno. Rezultati nalaza će biti dostavljeni pacijenticama poštom ili će se moći lično preuzeti sa određenom uputom za dalje postupanje, ukoliko to bude potrebno.

(TI)