Austrijski privrednici u posjeti Tuzlanskoj regiji: Prvi korak ka investicijama

by admin
| 9:24
1403_austrija
  •  
  •  
  •  
  •  

Kantonalna privredna komora Tuzla i Privredna komora Austrije su organizovale susret privrednika iz Austrije i privrednika sa područja Tuzlanskog kantona.

Susretima su prisustvovali privrednici 17 austrijskih i 28 kompanija sa područja Tuzlanskog kantona. Bila je ovo ujedno i prilika da se svi prisutni, kroz prezentacije četiri Privredne komore iz regiona, upoznaju sa privrednim potencijalima ovog područja.

Predstavljene su privrede i privredne aktivnosti na području Tuzlanskog kantona kao i aktivnosti Kantonalne privredne komore Tuzla a privredna kretanja su prezentirali i predstavnici Područne privredne komore Bijeljina, Područne privredne komore Doboj  te Gospodarska komora Posavske Županije.

Nakon prezentacija upriličeni su razgovori predstavnika bh i austrijskih kompanija.

Sigmund Nemeti trgovinski savjetnik u Ambasadi Austrije je izrazio zadovoljstvo velikim brojem privrednih subjekata koji su zainteresovani za saradnju, i sa jedne i sa druge strane.

– Ovo je interesantna regija za naše privrednike. Inače je Bosna i Hercegovina za nas u posljednje vrijeme veoma interesantna, posebno kada su u pitanju lon poslovi. Pokazuje to i prisustvo zavidnog broja naših privrednika  na skupu u Komori koji žele vidjeti šta su mogućnosti ovog regiona, gdje su potencijalne prilike investiranja i razvijanja privredne saradnje – rekao je savjetnik Nemeti.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, za predstavnike austrijskih kompanije su organizovane posjete u nekoliko uspješnih bh kompanija iz regiona kao što su “Xella” Tuzla, “Plamingo” Gračanica, “Širbegović” Gračanica, “Cimos TMD AI” Gradačac, “Bimal” Brčko i “Studen-Agrana” Brčko.

U okviru posjete a u partnerstvu sa općinama Gračanica, Gradačac te distrikta Brčko, planirane su i prezentacije privrednih potencijala ovih općina odnosno distrikta, te susreti sa predstavnicima privrednih subjekata na pomenutim područjima.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.