Pala Vlada TK: SDP se poziva na vitalni nacionalni interes Hrvata, Krešić ih ismijava!

by admin
| 6:41
1103_vlada
  •  
  •  
  •  
  •  

Skupština Tuzlanskog kantona, sinoć je većinom glasova izglasala smjenu Vlade Tuzlanskog kantona koju predvodi SDP.

Za smjenu Vlade glasala su 22 zastupnika (10 SDA, 3 S BiH, 4 nezavisna, 2 BPS i 2 NS RzB i 1 HDZ) koji čine novu skupštinsku većinu. U opoziciji je ostalo 12 zastupnika SDP-a i jedan zastupnik SBB BiH.

S obzirom na to da su se dvojica zastupnika SDP iz Kluba Hrvata pozvala na vitalni nacionalni interes, konačnu odluku o smjeni Vlade donijet će Ustavni sud Federacije BiH.

Osim što je izglasana smjena Vlade Tuzlanskog kantona, sinoć je na hitnoj sjednici Skupštine TK, također omjerom glasova 22:13 smijenjen i predsjedavajući ovog zakonodavnog tijela Slađan Ilić.

Kao i za smjenu Vlade, i u ovom slučaju SDP je pokrenuo hrvatski vitalni nacionalni interes, pa će konačan stav o izglasanim smjenama dati Ustavni sud FBiH.

– Kada dođe odluka Ustavnog suda i ukoliko on kaže da je odluka validna, ja se naravno istog trenutka povlačim, ne samo sa mjesta predsjednika, nego iz rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kantona – izjavio je još uvijek predsjedavajući Skupštine TK Slađan Ilić.

Mijo Krešić iz HDZ kazao je kako smatra da nije postojala potreba da se povlači pitanje vitalnog nacionalnog interesa Hrvata, te da je to izraz volje dijela Kluba Hrvata iz SDP-a.

-Mislim da nije dobro da se na takav način zloupotrebljava pitanje vitalnog nacionalnog interesa, pogotovo bez preciznog izjašnjavanja o razlozima. Ako se tako bude potezalo pitanje vitalnog nacionalnog interesa onda bi sljedeći put on mogao biti pokrenut i zbog toga što pekara nije jutros otvorena na vrijeme. Sebe smatram najvećim Hrvatom u TK, ali moj vitalni nacionalni interes nije ugrožen, kazao je Mijo Krešić.

I Zoran Jovanović, nezavisni zastupnik, začuđen je potezom svoje bivše partije.

-Ovdje se ne radi o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda. Ovdje je riječ o zaštiti interesa SDP i žalosno je da se na takav način zloupotrebljavaju nacioni interesi. Još je žalosnije da Klub Hrvata pokreće zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog smjene predsjednika Skupštine koji je Srbin. Tako ispada da Hrvati iz SDP misle da je Slađan Ilić dobar Srbin, a ja nisam, kazao je Jovanović.

(Tuzlainfo/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.