Održana Javna rasprava: Šta donose izmjene Zakona o sportu Tuzlanskog kantona?

by admin
| 13:39
1301_SSTK_001
  •  
  •  
  •  
  •  

Predstavnici Sportskog saveza Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a danas su organizovali Javnu raspravu na temu „Izmjena i dopuna Zakona o sportu Tuzlanskog kantona“.

Naime, Vlada TK-a je uputila u proceduru izmjenu i dopunu Zakona o sportu Tuzlanskog kantona, koju bi uskoro trebala razmatrati i Skupština Tuzlanskog kantona.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno ja da Savjet za sport Tuzlanskog kantona ubuduće bude savjetodavno tijelo nadležnog ministarstva, a ne Vlade, te da ga imenuje i razrješava nadležni ministar.

Zatim, da se iz Budžeta Kantona sportske djelatnosti sufinansiraju u iznosu do 1 posto prihoda Budžeta Kantona, a ne tačno 1 posto kako to propisuje aktuleni Zakon.

Također, izmjene se odnose i na nadzor rada sportskih organizacija, jer Inspektorat za obrazovanje, nauku, kulturu i sport iz sastava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prešao u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Tuzla.


Javnoj raspravi, održanoj na Fakultetu za tjelsni odgoj i sport, odazvao se mali broj sportskih radnika, koji su najvećim dijelom zamjerke iznijeli na dodatno smanjenje iznosa budžetskih sredstava namjenjenih za sport, a koje izmjenom Zakona mogu biti znatno manje nego je to slučaj bio do sada.

Izmjene i dopune Zakona o sportu Tuzlanskog kantona, naći će se na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo)


Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.