Grupacija za mlijeko TK: Aflatoksin evidentiran i u mlijeku u ovdašnjim otkupnim stanicama

by admin
| 14:16
1203_mlijeko
  •  
  •  
  •  
  •  

Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju  Kantonalne privredne komore Tuzla, organizovalo je i drugu martovsku sjednicu Odbora Grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona u proširenom sazivu.

Skup je organizovan kako bi se, sa predstavnicima USAID/Sida FARMA projekta, edukovalo poljoprivredne proizvođače o pojavi Aflatoksina u proizvodnji svježeg mlijeka na farmama Tuzlanskog kantona.

Za razliku od podataka kojima se raspolagalo na prošlom sastanku ove Grupacije i koje su ukazivale da nema pojave otrovnih supstanci u kontrolisanim uzorcima mlijeka na području našeg kantona, nova su saznanja koja ukazuju na pojave Aflatoksina u mlijeku u određenim otkupnim stanicama.

Još uvijek nije potvrđeno o kojoj količini ove susptance je riječ u otkrivenim uzorcima ali je svakako to poziv za pripremu na ovakve pojave a kroz edukaciju primarnih proizvođača.

Posljednje informacije kojima se raspolagalo pred skup u Komori, ukazivale su na pojavu Aflatoksina koji je u mlijeko dospio iz uvozne stočne hrane.

Kako je istakao Mensur Mehmedović predsjednik odbora Grupacije za mlijeko TK pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, veoma je značajno edukovati farmere o ovoj temi i predstaviti im problem Aflatoksina u mlijeku.

– Iako je riječ o nepotvrđenim količinama Aflatoksina iz tek nekoliko uzoraka, imamo informacije sa terena da je već nekoliko stanica obustavilo otkup mlijeka. Zato je potrebno na vrijeme reagovati i pripremiti proizvođače na ovu pojavu. Glavni razlog ove pojave je u stočnoj hrani koja ulazi u našu zemlju bez adekvatne kontrole i direktno se odražava na proizvodnju mlijeka  istakao je između ostalog  predsjednik Mehmedović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.