“Mehter” u Tuzli: Publika uživala u odličnom nastupu vojnog orkestra iz Turske

by admin
| 20:17

Turski “Mehter”, najstariji vojni orkestar na svijetu, večeras je defileom kroz staru jezgru grada i polusatnim koncertom na Trgu slobode pobrao sumaptije Tuzlaka, koji su sa velikom pažnjom i aplauzima ispratili njihov nastup.

Nesvakidašnji muzički događaj, pravo je osvježenje za kulturni život Tuzle, koja nije česta destinacija svjetski poznatih umjetničkih sastava.

Orkestar turskih oružanih snaga čine 75 izvođača na čelu sa mehterbašom – dirigentom. Orkestar koristi šest grupa raznih muzičkih instrumenata, čija je muzika oduševila nekoliko stotina znatiželjnih Tuzlaka igostiju. koji su mogli čuti tradiocionalne janjičarske, turske, vjerske ali i bosanske pjesme.

Tradicija ovog orkestra doseže do daleke 1453. godine, kada su kao vojni orkestar pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike tokom njihovih javnih nastupa. Mehter je danas ceremonijalni orkestar, koji bilježi nastupe širom svijeta.

Tokom defilea kroz grad, orkestar je na  Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti, prestao svirati, a žrtvama stradalim od agresorske grante odali su vojnu počast.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.