Tuzla: Ipak se nastavlja polaganje vozačkih ispita, trećina ispitivača radit će bez naknade

by admin
| 18:33
0303_autoskola
  •  
  •  
  •  
  •  

Na sastanku predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a i licenciranih ispitivača za polaganje vozačkih ispita, postignut je dogovor da će dio njih nastaviti da održava ispite bez novčanih naknada.

Kako piše današnje Oslobođenje, dio njih je na tajnim anketama zaokružio da, ipak, želi da radi.

– Prema informaciji kojom ja raspolažem, trećina mojih kolega na anketi je zaokružila da želi da radi bez obzira na to što se ne plaća. Ja lično, ali i većina, ostajem pri tome da nema šanse da radimo dok se ne ispoštuje ono što smo tražili, što smo potpisali u ugovorima, bar za 2012. godinu. Činjenica je da Vlada i Ministarstvo očito nemaju para, ali ni volju u ovim sadašnjim političkim uslovima da taj problem riješe bez obzira na činjenicu da je rezultat rada daleko iznad nivoa koji je bio prije, kada se radilo preko MUP-a TK-a, kazao nam je Zlatko Kovačević, licencirani ispitivač.

Naš sagovornik nam je rekao da će Ministarstvo na ovaj način obezbijediti potreban, minimalan broj ispitivača, ali kojim kvalitetom i pod kojim uslovima će oni nastaviti raditi, to se ne zna. On je istakao da Vlada i resorno ministarstvo ne žele nikakav dijalog, samo monolog.

– Ministarstvo i Vlada smatraju da od novca koji kandidati unaprijed uplaćuju za ovu namjenu mogu da uzimaju koliko žele. Imamo obećanje, ali bez ikakve garancije, da će do kraja maja Vlada uspjeti da nam plati zaostatke iz prošle godine i to sukcesivno po dvije naknade svaki mjesec, dodao je Kovačević.

On nam je na kraju rekao da prema informaciji sa sastanka, godišnje se u budžet TK-a uplati oko milion maraka za ovu naknadu.

– Oni za sebe sadrže dvije trećine, a tu jednu trećinu koja ostaje, ni nju ne žele da uplate na vrijeme, napomenuo je Kovačević.

Podsjetimo, polaganje vozačkih ispita u Tuzlanskom kantonu bilo je obustavljeno, jer su licencirani ispitivači zahtijevali da im Vlada uplati naknade za šest mjeseci, od ukupno osam koliko im duguju.

(Tuzlainfo/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.