Potpisani ugovori: Vlada TK stipendira 779 studenata iz porodica boračke populacije

by admin
| 13:07

Danas je 779 studenata, članova porodica šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih boraca s područja Tuzlanskog kantona potpisalo ugovore o stipendiranju za akademsku 2014/15.godinu. Nakon prigodnog obraćanja ugovore su studentima uručili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak.

Premijer Gutić je svom obraćanju studentima rekao da Vlada na ovaj način, između ostalog, želi da se oduži njihovim roditeljima, za ono što su dali u odbrani BiH.

„Zahvaljujući vašem radu, zalaganju, te uspjehu, odabrani ste da budete stipendisti Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. To je istovremeno čast, ali i obaveza. Očekujemo od vas da i dalje nastavite kroz život koračati istim putem koji vam je i obezbijedio ovu stipendiju. To je put čestitog rada i vjere u svoje sposobnosti. Samo radom, zalaganjem i usvajanjem novih saznanja moći ćete pomoći i našoj državi da napravi neophodne korake prema boljem sutra. To je zaduženje koje su i vama i nama ostavili vaši roditelji“ rekao je premijer Gutić.

I pored teške situacije u Budžetu Tuzlanskog kantona Vlada je za stipendiranje ukupno 1.753 učenika i studenata pripadnika boračke populacije planirala milion KM. Za 779 studenata koji su ostvarili ovo pravo stipendija će iznositi 80,00 KM, dok je za 974 učenika srednjih škola stipendija utvrđena u iznosu od 50,00 KM.

„Ovo je jedinstven projekt u BiH, da neki nivo vlasti stipendira 1.753 učenika i studenata“ naglasio je ministar Skopljak, te dodao da  je „Vlada milion KM planirala kao investiciju, jer je investiranje u mlade investicija u budućnost ovog kantona“.

Amra Smeka, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta, poručila je da će joj ova stipendija puno značiti te da će stipendije znatno pomoći studentima za finansiranje njihovih potreba i dodatna je stimulacija. 

(TI)