Univerzitet u Tuzli: Sastanak sa predstavnicima Turskog kulturnog centra “Yunus Emre”

by admin
| 9:24
0903_untz
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Univerzitetu u Tuzli danas je upriličen sastanak sa predstavnicima Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ iz Sarajeva, koje je predvodio novoizabrani direktor Ceylani Akay.

Direktor Akay, upoznao je rektora Univerziteta u Tuzli prof.dr. Envera Halilovića o planovima i aktivnostima koje Centar sprovodi na polju obrazovanja u Bosni i Hercegovini.  Također je istakao da Kulturni centar pruža svaki oblik podrške po pitanju širenja turskog jezika i promocije turske kulture. Posebno je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Univerzitetom u Tuzli, ali je istakao da su spremni još mnogo toga uraditi, kako bi unaprijedili rad Odsjeka za turski jezik i književnost, ali i saradnju između ove dvije kulturno-obrazovne institucije.

Rektor Halilović izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom predstavnika Kulturnog centra “Yunus Emre” i istaka da u cjelini podržava sve aktivnosti i progresivne ideje u oblasti obrazovanja, te obećao podršku u realizaciji planova i budućih aktivnosti Kulturnog centra. “Formiranje biblioteke Odsjeka za turski jezik i književnost, je zajednički interes i biti će jedan od prioriteta Univerziteta u Tuzli u narednom period” kazao je rektor Halilović.

Tokom radnog sastanka razgovaralo se i o projektu “Sedmica kulture” koji će Kulturni centar “Yunus Emre” realizirati u maju mjesecu, a koji će imati za cilj da učenike i studente iz Tuzle, Mostara i Zenice upozna sa turskom kulturom i historijom. Među ostalim razgovaralo se i o stipendiranju postdiplomskog i doktorskog studija na prestižnim univerzitetima u Turskoj, te je dogovoreno  da se prezentacija programa stipendiranja upriliči naredne sedmice na Univerzitetu u Tuzli.

Turski kulturni centar “Yunus Emre” u Sarajevu, prva inostrana ispostava Turskog instituta “Yunus Emre” osnovanog s ciljem prezentiranja turske kulture, historije, jezika i književnosti, gradi “kulturni most” između Bosne i Hercegovine i Turske. Centar, koji je otvoren 17. oktobra 2009., radom i ostvarenim projektima postao je svojevrsna institucija za promociju turske umjetnosti i kulture.


(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.