Borba za fotelju direktora TZTK: Almazaga Ćatović podnio prijavu protiv federalne ministrice Branke Đurić

by admin
| 7:55
0604_almazaga
  •  
  •  
  •  
  •  

Almazaga Ćatović, nezakonito smijenjeni direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, podnio je krivičnu prijavu protiv Branke Đurić, federalne ministrice trgovine i turizma, optužujući je da se stavila iznad zakona i odbila da provede pravosnažne sudske presude.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu još je u novembru 2012. godine dostavio Turističkoj zajednici, Vladi Tuzlanskog kantona i Vladi Federacije svoju pravosnažnu presudu, u kojoj se navodi da je nelegalno izvršen upis lica koja zastupaju Turističku zajednicu Tuzlanskog kantona. Presuda je potvrdila da je Ćatovićeva smjena i postavljanje na čelo Turističke zajednice Hasana Sejdinovića i Nešada Fazlića, provedeno nelegalno, te obavezala stranke u postupku da učine sve da se propusti otklone i greške isprave.

Obaveza Vlade Tuzlanskog kantona, Vlade Federacije, njihovih ministarstava i turističkih zajednica, po ovoj presudi, bila je da isprave grešku i ponište nelegalnu Ćatovićevu smjenu. Dakle, radi se o pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu i nije ostavljeno pravo žalbe. I pored toga ni jedan od subjekata nije postupio po sudskoj presudi, tako da je Ćatović ranije već podnio tužbe protiv Seada Čauševića, premijera Tuzlanskog kantona, Aziza Čačkovića, bivšeg ministra trgovine i turizma u Vladi Tuzlanskog kantona i Hasana Sejdinović, čije je postavljenje na mjesto predsjednika Skupštine Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, sud proglasio ništavnim.

-Premijer Čaušević je prekršio zakon i odbio da provede sudsku presudu. Teško je povjerovati da se to događa, ali i ministrica Đurić je odbila da provede sudsku presudu. Ja očekujem da oni konačno postanu svjesni odgovornosti koju imaju vršeći funkcije u vlasti. Umjesto da izvrši presudu ministrica je naložila nove kontrole i poslala inspekcije. Nemam ništa protiv toga, ali te odluke ne odlažu izvršenje sudske presude, a presuda kaže da je smjena u Turističkoj zajednici izvršena nelegalno i da ljudi koji sada predstavljaju Turističku zajednicu, tu nisu postavljeni na legalan način. Pozivam gospodina Čauševića i gospođu Đurić, da poštuju zakon i omoguće da se vratim na posao, kazao je Almazaga Ćatović.

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je odluku Federalnog ministarstva turizma i okoliša kojom je izvršen upis ovlaštenog lica za zastupanje Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i u tom dijelu Presude obaveze su Federalne Vlade da poništi taj upis, čime po automatizmu Ćatović nastavlja biti ovlašteno lice za zastupanje.

U presudi se navodi kako ne postoji pravo na žalbu. Iako je prošlo već nekoliko mjeseci od presude, ništa nije promijenjeno – nezakonito imenovani u tijelima Turističke zajednice i dalje krše zakon potpisujući sve akte, iako su svjesni da nemaju pravo to činiti. Ćatović je postavio pitanje premijeru Čauševići i ministrici Đurić, ko će odgovarati za štete koje su nanijete, a i dalje se nanose Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona – saopštila je Bosanska medijska grupa.

(TI/BMG)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.