U Tuzli obustavljeno polaganje vozačkih ispita: Ispitivači bez plate osam mjeseci

by admin
| 21:36
0303_autoskola

Polaganje vozačkih ispita u Tuzlanskom kantonu obustavljeno je do daljnjeg, jer Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a licenciranim predavačima i ispitivačima već osam mjeseci nije uplatilo naknade za njihov rad – piše Oslobođenje.

Tvrde da će ostati pri svojim stavovima dok im se ne uplati naknada bar za šest mjeseci iz prošle godine.

– Mi nećemo raditi dok nam se ne uplati novac. Problem je u tome što su kandidati koji uplaćuju novac za tu namjenu sredstva uplatili, ali izgleda da su ona nenamjenski utrošena. Mi smo, da bismo otišli u druge općine, morali trošiti svoj novac. Trećinu od onoga što smo trebali da naplatimo, već smo potrošili. Već smo investirali u državu, a ona novac koji je namijenjen nama troši na nešto treće. Nećemo više da budemo ovce, kazao je za Oslobođenje Zlatko Kovačević, licencirani ispitivač.

Naime, zakonom iz 2007. godine predviđeno je da niko od ispitivača iz Tuzle ne može obnašati tu funkciju u ovoj općini. Licencirani ispitivači iz Tuzle idu u Lukavac, Srebrenik, Gradačac, Doboj-Istok i obrnuto, što znači da su se njihovi troškovi znatno povećali.

Sada oni traže isplatu pošteno zarađenog novca, prekinuli su rad, što stvara probleme i autoškolama Tuzlanskog kantona.

Kovačević nam je kazao kako su dogovorili još jedan sastanak u resornom ministarstvu, sa ministricom Nađom Avdibašić – Vukadinović.

(TI/Oslobođenje)