Osmomartovske akcije OO SDA Tuzla: Besplatan papa test i kolposkopija za 100 žena

by admin
| 11:17
0603_sda_press
  •  
  •  
  •  
  •  

OO SDA Tuzla tradicionalno organizuje osmomartovski prijem za članice i simpatizerke Stranke, čiji je domaćin predsjednik OO SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević.

Ovaj put, svečani prijem će biti upriličen u motelu ” Rudar”, u subotu 9. marta 2013. godine, sa početkom u 18h.

Na svečanom prijemu članicama i simpatizerkama Stranke bit će uručeni vaučeri za besplatni papa test i kolposkopiju, što je ujedno i najava kampanje skriniga na karcinom cerviksa koji se provodi u okviru projekta OO SDA Tuzla ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” čiji je koordinator mr.sc.prim.dr. Nermina Mehinović, epidemiolog.

Kao prioritet Projekta u dijelu prevencije zdravlja stavljene su maligne bolesti, a među njima karcinom grlića maternice, javnozdravstveni problem koji se uspješno rješava mjerama prevencije. Do sada su u okviru projekta ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici”, čiji je nosilac OO SDA Tuzla,  započete edukacije na ovu temu u više tuzlanskih mjesnih zajednica te obilježena sedmica prevencije karcinoma  grlića maternice.

Ovom akcijom, organizator će se fokusirati na žene koje su najčešće pogođene oboljenjima na grliću maternice, žene u reproduktivnoj dobi (25-55 godina) koje iz bilo kojih razloga nisu nikad ili nisu više godina unazad radile PAPA test, žene koje su neosigurane, žene teškog materijalnog i socijalnog stanja i prognanice.


Sa vaučerom, uz poruku Projekta “ŠTITIMO TE PARTNERSTVOM“, 100 žena bit će u mogućnosti da besplatno uradi kompletan ginekološki pregled sa kolposkopijom i PAPA nalazom.

Svakako da se jedna ovakva akcija ne bi mogla realizirati bez adekvatne podrške partnera i donatora (NVO Snaga žene, privatne firme Limpio, Bony, Tom Cat i dr.). U ovoj aktivnosti volonterski rade i zdravstveni profesionalci mr.sc.dr.Nermina Mehinović, prof.dr.Ermina Iljazović, dr.Amela Adžajlić i dr.Branka Antić.

– Simbolično smo ovu aktivnost vezali za 8. mart, Dan žena, sa željom da pažnju  usmjerimo od darivanja  klasičnih poklona ženi na vrijednost  darivanja  sredstava koja osiguravaju životno važne ishode i mijenjaju navike, kako pojedinca tako i šire društvene zajednice – istakla je između ostalog mr.sc.prim.dr. Nermina Mehinović, specijalista epidemiologije.

(TI) / Foto: Sa današnje press konferencije OO SDA Tuzla

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.