Primarni skrining vida kod djece: Uskoro pregledi u tuzlanskim školama i obdaništima

by admin
| 17:17
0403_skrining
  •  
  •  
  •  
  •  

U kabinetu ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof.dr. Nađe Avdibašić-Vukadinović, danas je potpisan Memorandum o razumijevanju, između Humanitarne organizacije Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana (LDSC) i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, o provođenju projekta „Primarni skrining vida kod djece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola“.

Memorandum su potpisali ministar, prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović i dr. Isaac C. Ferguson u ime HO LDSC-a.

Potpisivanje Memoranduma formalizuje sporazum o provođenju projekta koji je pokrenut od strane Humanitarne organizacije Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana i podrazumjeva saradnju kako u pružanju proceduralne podrške, u saradnji sa lokalnim i federalnim zdravstvenim službama, tako i u pružanju profesionalne podrške i volonterskih resursa potrebnih za uspješno obavljanje primarnog skrininga vida u 25 osnovnih škola u Tuzli.

LDSC će obezbjediti limitirana finansijska sredstva za materijale potrebne za primarni skrining vida kao i prikupljanje podataka. U okviru Projekta realizovat će se edukacija osoba koje će vršiti obavljanje skrininga u školama.

– Projektom će biti obuhvaćeni učenici osnovnog obrazovanja i djeca predškolskog uzrasta od 3 do 5 godina. Ideja i realizacija projekta je veoma važna za učenike i djecu kako bi se na vrijeme uočili eventualni problemi sa vidom. Zahvaljujem se organizaciji LDSC-u, koja će realizovati Projekat i uraditi obuku timova, a Ministarstvo će poduzeti sve potrebne aktivnosti da se projekat realizuje u periodu od marta do kraja maja ove školske godine – istakla je prof. dr. Nađa Avdibašić- Vukadinović.


Tuzlanski kanton je odabran kao mjesto gdje će se obaviti sveobuhvatni metod testiranja, a općina Tuzla kao pilot projekat.

– Tuzla, jer ima najveći broj djece u osnovnom obrazovanju, tako da će to pomoći da se pripremimo još bolje za realizaciju projekta i u drugim općinama – izjavio je dr. Isaac C. Ferguson.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.