Univerzitet i Tuzli: Uzeli učešće u globalnoj akciji solidarnosti sa Zemaljskim muzejem BiH

by admin
| 6:43
0203_muzej
  •  
  •  
  •  
  •  

Univerzitet u Tuzli je preko Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta uzeo učešće u globalnoj akciji solidarnosti sa Zemaljskim muzejem i drugim državnim institucijama kulture u BiH.

Akciju je pokrenula profesorica sa Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, USA, Azra Akšamija sa ciljem podizanja svijesti o važnosti Zemaljskog muzeja i drugih državnih institucija kulture za samu državu Bosnu i Hercegovinu.

Akcija je pokrenuta 1. februara 2013. na dan kada se navršavalo 125 godina od osnivanja Muzeja, a učešće je uzelo 166 različitih kulturnih i znanstvenih institucija širom svijeta.

Centralni dio ovih aktivnosti predstavljat će konceptualni happening sa postavljanjem natpisa/transparenta CULTURESHUTDOWN ispred ili preko određenog artefakta, kojim se simbolički želi skrenuti pažnja javnosti na čin dokidanja kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Sve bosanskohercegovačke i svjetske institucije, muzeji i univerziteti, koji su uzeli učešća u ovoj akciji, u tri dana trajanja happeninga (od 01. do 03. marta) će napraviti odgovarajuće fotografije, poslati ih organizatorici prof. Akšamiji, kako bi bile postavljene na zajedničku web stranicu 04. marta, što i jeste zvanični Dan muzejske solidarnosti.

Više informacija na: http://www.cultureshutdown.net/

(TI/UNTZ)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.