U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti: Od odavanja počasti do svečane sjednice Općinskog vijeća

by admin
| 8:20
0103_dan_nezavisnosti

Delegacija Općinskog vijeća Tuzla, predstavnici boračkih organizacija općine Tuzla, udruženja građana, jučer su svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na kompleksu Slana banja obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart.

Cvijeće je položeno na spomeniku Partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, spomen obilježju poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na mezarju / groblju civilnih žrtava.

1.marta 1992. godine Bosna i Hercegovina se iz Socijalističke republike BiH opredijelila referendumom kao i druge tadašnje republike za svoju samostalnost i državnost, i to s punim pravom, s obzirom na njen kontinuitet državnosti koji je veoma dug, potvrđivan i u Drugom svjetskom ratu ZAVNOBIH-om te AVNOJ-em.

Izlaznost na referendum je bila velika, preko 64 %, te gotovo stopostotno izjašnjavanje za nezavisnost , na osnovu čega je Bosna i Hercegovina i priznata kao samostalna država od strane Ujedinjenih nacija.

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine,Općinsko vijeće Tuzla je održalo svečanu sjednicu. Prigodan referat o značaju ovog datuma podnio je predsjedavajući Vijeća Jozo Nišandžić. Sa sjednice je upućena čestitka svim građanima Tuzle i BiH.

(TI)