U susret Danu nezavisnosti: Održan sedmi koncert „Sevdalinka – pečat u srcu svakog Bosanca“

by admin
| 20:29
2802_koncert1
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Tuzli se redovno održavaju brojne svečane sjednice javnih institucija, političkih stranaka, kao i nevladinih organizacija. Tim povodom je večeras održan i sedmi po redu koncert “Sevdalinka – pečat u srcu svakog Bosanca”, kao jedina kulturna manifestacija, koja se održava u čast velikog državnog praznika.

– Grupa ljudi u Organizacionom odboru je prije sedam godina došla na ideju da na ovakav način da doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. U našem gradu nema dovoljno kulturnih događaja koju su vezani za obilježavanje ovog veoma značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu – istakao je predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, dr.sc. Salko Bukvarević.

Ističući kako se koncert organizuje u kontinuitetu u čast sjećanja na ljude koji su dali svoj doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, Bukavarević je dodao da se ova manifestacija svake godine pokušava podići na viši nivo.

– Tako smo ovaj put uz vrhunske pjevače koji su nastupili, dali prostor i kulturno-umjetničkim društvima, a svojom izvedbom su naše građane počastile i članice hora „Iskre“. Sve je bilo posvećeno bosanskoj tradiciji, pjesmi sevdalinci i lijepom druženju u BKC-u Tuzla, naravno u duhu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je Bukavarević.

Uz zvuke i stihove sevdaha svim građanima Bosne i Hercegovine, čestitke povodom Dana nezavisnosti uputili su: Enes Begović, Nesib Delibegović Nesko, Nedžad Smajlović, Muhamed Mujkanović, Anida Idrizović, Hajrudin Udvinčić Hazre, Gradski dječiji omladinski folklorni ansambl Tuzla, KUD ” Mladi rudar ” Dobrnja, UKUD ” Zvonko Cerić” Tuzla, Rio band, te Ansambl ” Iskre”.


Zahvaljujući organizatorima koncerta, E-centru, Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona i RTV TK, uz generalno pokroviteljstvo OO SDA Tuzla, za sve ljubitelje sevdaha i one koji su na ovaj način željeli proslaviti 21. godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ulaz je bio slobodan.

Fotogaleriju sa večerašnjeg koncerta pogledajte na našoj Facebook Fan stranici.

Tekst i foto: Tuzlainfo team

2802_koncert4

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.